04-11-2016; Afgelopen zondag was de SIS-dag. Ik had 14 canaria's meegenomen om te showen. Ik had mezelf dit keer ook opgegeven als schrijver. Dat wilde ik ook wel eens meemaken. Kees Mens deed de keuring en ik schreef zijn beoordelingen op de kaarten. Op een enkel dier na zaten mijn dieren er redelijk goed bij. Het is altijd maar afwachten of ze zich een beetje tonen. Er waren 53 canaria's op de show. De kwaliteit was niet echt supergoed maar er zaten best wel een paar goede dieren bij. Vooral de blauwen vielen me een beetje tegen. Meestal zitten daar wel een paar goede dieren tussen. Mijn dieren werden redelijk goed beoordeeld vond ik. Ik had er 5 doffers bij zitten die aan de bovenkant van de keuring zaten. Concurrentie kwam van een blauwbonte duivin van Martin Bisaki en een kraai doffer van Renen Beekhuizen. Martin won uiteindelijk en de kraai werd 2e. Mijn blauwkrasbonte doffer (AOC) werd uiteindelijk derde. Ik werd door veel liefhebbers aangesproken dat zij mijn hennebonte doffer een hele mooie doffer vonden en dat hij meer punten verdiend had. Leuk om te horen. Dat gold trouwens ook voor de krasblauw (zie foto hiernaast). Een prima doffertje waarvan ik nog veel plezier ga beleven met de fokkerij. Ik heb er dit jaar al een paar mooie dieren uit geteeld en hoop dat dat volgend jaar nog beter wordt. Ik ben tevreden met de keuring. Het blijft toch altijd arbitrair welk dier er als beste uit de bus komt. Ik vond het leuk om mijn duiven te laten zien aan de SISsers. Wat ik eigenlijk het leukste vond? Ik had een jonge diepgeelkras duivin meegenomen en die kreeg 95 punten. En ook een 1 jaar oude geelbonte duivin kreeg een beste beoordeling. Een klein type maar voor geel een veelbelovend type. In geel begint het dus een beetje beter te worden wat het type van de dieren betreft en de koppen en snavels. Dat stemt mij hoopvol. We gaan lekker door op de weg om mooie gele canaria's te fokken. En natuurlijk ook blauwbonte en zwartbonte, als het even kan. We doen ons best. 

Veel plezier met de sport voor iedereen!!

06-08-2017 Het is uit met de pret. Afgelopen zondag begin van de avond was het weer eens schrikken geblazen. Ik had al een paar maanden mijn canaria's lekker aan het vliegen. Ik laat ze meestal eind van de middag uit. Eerst de jongen en later de volwassen dieren. Op een gegeven moment vliegen er dan wel een stuk of 30 dieren. Altijd beweging, heerlijk om lekker naar te kijken. Geen roofvogel gezien al die tijd.  

Ik had net een jonge duivin van dit jaar in de lucht gezet of er vloog een bruin gestreepte roofvogel 5 mtr boven mijn volieres dwars over het "gat" Ik schrok me inderdaad een hoedje. Shit, shit, shit, "t zal toch niet waar zijn!! Had ik me vergist of.... Nee hoor ik had me zeker niet vergist. een paar minuten later scheerde er weer één door de lucht achter een paar jonge duiven aan. Hij zat er bij één een halve meter van zijn staart. Toen verdwenen ze uit beeld. Die was de sjaak, dat wist ik zeker.  Na een half uur was het weer rustig in de lucht. De meeste canaria's waren van lieverlee als een dolle de volière in gevlucht en zaten als verstijfde hoopjes veer op een schapje. Een paar bleven buiten zitten, met een nek als een postduif. Een aantal heeft wel anderhalf uur op hetzelfde plekje op de nok  gezeten. 

Eindelijk was het hele spul binnen. Tellen; ik miste er drie. De krasblauwe duif waar de roofvogel op de staart had gezeten, een kras met een witte pen en een kraai duivin met een witte pen.  Shit, shit, shit. Maar misschien kwamen er de volgende dag nog terug van die drie??? Dat gebeurt wel vaker. En inderdaad, de volgende morgen rond 10 uur plofte zowaar  de krasblauwe duivin op het plankje. Hé, die was toch de sjaak geweest gisteravond??? Hoe is t mogelijk!! Gauw de gezondheid gecheckt, en inderdaad op haar linker vleugelschild een flinke hap uit haar dek-  en donsveren. Die heeft dus geluk gehad. Eind van de middag was de jonge kraai duivin terug en eind van de avond plofte ook het kras jong weer neer. Niet te geloven!! Er was kennelijk sprake van jonge roofvogels die aan het oefenen zijn om prooien te vangen. Wat een mazzel dus dit keer.

Maar, het slechte nieuws is dat het dus afgelopen is met duiffies uitlaten in Putten. Ik denk dat ik net als vorig jaar weer een nest jonge roofvogels in de buurt heb dus ik hou de dieren binnen. 

Om dat te testen heb ik de minst mooie jongen afgelopen donderdag toch nog een keer uitgelaten. Dat werd één van hen inderdaad fataal want begin van de avond was het bruine monster er weer en sloeg genadeloos toe. Dit keer geen misser!!

Het meest vervelende van dit alles is dat ik de duiven vanaf nu dus niet meer met goed fatsoen uit kan laten. En ik heb nog jongen die nog maar net kunnen vliegen!! hoe moeten die in vredesnaam leren vliegen?? Ik wordt er hopeloos van!!

En net nu ik de hele vakantie thuis ben en heerlijk van mijn jonge duiven wilde gaan genieten, BAH!!

12-07-2016; ik heb foto's van de jongen op de website geplaatst. Ik heb tot nu toe 3 gele canaria's gefokt dit jaar en daar mag ik niet over mopperen. En natuurlijk weer de nodige rode dieren. Die vallen wat vaker dan de dunkleur geel. Hiernaast zie je de oudste geelbonte. Ik denk dat t een doffer is want het is 2 druppels water zijn moeder. Hij heeft helaas een beetje weinig geel. Alleen op zijn vleugels. Het zou zomaar kunnen dat dat na de rui nog minder wordt. We zullen zien. Zijn nestmaatje was overigens ook kaal in het nest en ik dacht dus dat het 2 gelen waren. Maar nee hoor, nummer 2 werd een dunkleur bruin of zwart. Dat is op dit moment eigenlijk nog moeilijk te zeggen. Bepaalde stukken zijn bruin en andere stukken zijn meer zwart. 

Ik heb al sinds het voorjaar dagelijks de duiven uit en ik ben er nog geen kwijt geraakt aan de roofvogel. Ik heb al tijden geen slechtvalk in de buurt gehad dus ik denk dat die zijn weggetrokken. Wat mij betreft mag dat zo blijven!! Het is een zegen als je eindelijk je duiven weer normaal uit kunt laten. 

Ik ben gestopt met de fokkerij voor dit jaar. Er liggen nog een paar kleinere jongen dus die komen er nog aan.Het worden rode en blauwe.  De foto's volgen nog. Ik ga in de zomervakantie mijn beide volières helemaal schoonmaken en verven etc. Ik heb wel vakantie maar ga zelf niet weg. Dus dan heb ik de tijd om deze flinke klus eens goed aan te pakken. 

jonge blauwbonte doffer

Zeer veelbelovend!!

8 mei 2016; vandaag de jongen weer eens op de foto gezet. Ze zijn wel mooi geworden. Wel de nodige verbeterpunten maar dat houd je altijd wel. Er ligt inmiddels ook weer een nieuwe ronde jongen in de schalen. En ik zag er een paar kale bij dus dat zijn dunkleuren. Hopelijk geel. Ik ben een weekje op vakantie geweest en dan is het altijd wel weer bijzonder om te zien wat er is veranderd in zo'n week. Vaak heel wat!! Ik laat tegenwoordig alleen maar de jongen uit. En een enkele doffer of duivin waarvan het niet heel super erg is als hij door de roofvogel wordt gepakt. Een paar blauwbonte ontwikkelen zich heel goed. Vooral een blauwbonte doffer met een mooie dwarrelplaat. mooi kort model, goede kop en super snavel. Ook zijn rugafdekking is behoorlijk. En niet te vergeten zijn ogen. Ik hoop dat die de zomer doorkomt!! 

 

Er zijn inmiddels 8 jongen afgespeend en op de foto gegaan. Er zitten een paar veelbelovende  bij volgens mij. Helaas nog geen gele. Tot nu toe alleen maar rood (en blauw)wat de klok slaat. Ik heb ook 2 jongen met de hand bijgevoerd. Dat was nodig omdat ze net nog te slecht in de veren zaten toen de ouders eraf stapten. Toen was het net superkoud een paar nachten en dat werd er één bijna fataal. Na opwarming in de hand trok het jong weer bij en heb ik het thuis een paar dagen zelf gevoerd met kuiken opfokvoer. Ging prima. Een keer 's ochtends en een keer 's avonds en daar heeft hij het mee gered totdat ik hem weer bij een koppel kon zetten met een even groot jong. Ook dat ging goed. Ik heb de afgelopen weken toch ook weer wat tegenslag gehad met de bevruchting en het uitkomen van de eieren. Daarom toch een pauze ingelast om te kuren en aansluitend vitaminekuur. We zullen zien of dat gaat helpen. De eerste jongen fladderen al lekker in het rond. Gelukkig nog niet al te ver want dan ligt de roofvogel op de loer. Je houdt je hart vast. 

14-02-2016; Ik heb inmiddels 3 jongen afgespeend. Eén van de grotere jongen (de rode) is onlangs toch nog dood gegaan. Ik denk net vanwege de kou. Op een gegeven moment stappen de ouders natuurlijk van het nest en dat jong zat nog niet echt lekker in de veren. Jammer maar helaas. Ik heb rode canaria's genoeg....dus dat maakt de pijn iets minder.  Er liggen ook nog 2 jongen van 2 weken al netjes in de veren. En er komen dan ook nog 3 andere jongen aan, die liggen bij hun eigen ouders, canaria's dus. Het voeren gaat tot nu prima. Die zijn inmiddels ruim een week. Ik hoop dat de komende koude dagen ze niet noodlottig worden. Dat is het risico van vroeg fokken he!! Met de eieren gaat het aardig goed. de canaria's leggen goed en de bevruchting gaat ook redelijk, ondanks de kou. Ik heb op dit moment de bezetting redelijk op orde. Alle voedsterkoppels zijn bezet. of komen binnen twee dagen op eieren. Alles sluit goed op elkaar aan. Ik hoorde vandaag dat er weer een paar dagen vorst aan komen. Dat is wel balen zeg! en dan moet je rekenen dat hier in het binnenland het nog een paar graadjes kouder is dan in het westen langs de kust. Ik ben benieuwd. Ik denk dat er al veel liefhebbers aan t telen zijn inmiddels. De zachte winter nodigt immers wel uit.....??

24-01-2016; De eerste jongen van 2016 zijn geboren. Er zijn maar 5 eieren van de 11 bevruchtte eieren uitgekomen. 2 eieren zijn in de nestschaal kapot gegaan of uit de bak gevallen en kapot. Er waren 2 stinkeieren bij en 2 jonkies kwamen niet goed uit het ei. Van de 5 jongen is er nog 1 dood gegaan na 5 dagen. Dat is geen grote oogst maar we doen het er maar mee. De 4 jongen die er nu liggen hebben op zich geen spectaculaire kleuren; rood, zwart, blauw. Ze zijn wel van "spectaculaire" ouders wat de raskenmerken betreft dus ik ben benieuwd hoe ze er uit gaan zien.  De vorstperiode was net op tijd afgelopen voor de jongen die inmiddels al een beetje in de veren zitten. Het had niet 2 dagen langer moeten duren denk ik . Op een gegeven moment stappen de voedsters van de jongen af en die kunnen dan nog niet veel kou hebben. Dat ging dus gelukkig goed. Ondertussen liggen er ook alweer nieuwe bevruchte eieren en is het afwachten wat die gaan brengen. Ik laat de duiven nu niet meer uit. Begin januari had ik nog wel een paar dagen de late jongen van 2015 uit maar elke dag waren er torenvalken op jacht en ik ben er dus weer 2 verspeeld. Op zeker ogenblik zag ik één van hen als een speer het rit aannemen en ik hoopte dat hij het zou redden maar 20 seconden later kwam die valk met mijn duif in zijn poten over het gat vliegen. De rest van mijn Canaria's zat inmiddels gelukkig als schichtige kuikens in de volière want even later kwam een tweede torenvalk nog even rondkijken of er nog wat te halen viel. Vanaf dat moment wist ik dat het voorlopig klaar is met het laten vliegen. Tot nu had ik alleen last van slechtvalken in de winter maar die trokken weer weg in het voorjaar. Nu is er dus een club torenvalken in de buurt gekomen en dat zijn geen trekkers. Daar ben ik dus mooi klaar mee. BAH!!!

De championshow 2016; ik had 8 canaria's ingeschreven en was eigenlijk vol verwachting over hun keuring. Totdat ik me de maandag voor de show realiseerde dat ik nog geen post had gekregen van de show. Bleek bij navraag dat mijn inschrijving geweigerd was omdat ik het fokkerskaartnummer van een ander gebruik. Dat doe ik al vier jaar maar nu ineens is dat een probleem. Het vervelendst is dat me dat niet gewoon verteld is na mijn inschrijving. Wel dat ik geen geldige fokkerskaart had maar niet dat ik niet onder het nummer van een ander mag inschrijven en mijn inschrijving dus geweigerd was.  Waardeloze communicatie dus en daarvan was ik nu de dupe. Erg vervelend allemaal en voor mij geen aanmoediging om mijn duiven te showen. Waar heb je in vredesnaam een fokkerskaart voor nodig en wat moet ik met een verplicht duur abonnement op een blad wat ik niet wil??? 

Op naar de volgende SIS dag dan maar, hahaha. Wat een gedoe. Maar we houden de moed erin hoor, ik geniet van m'n duiffies. 

02-01-2016; de oliebollen zijn op. De duiven zijn weer tot rust gekomen na al het knalwerk van de afgelopen dagen. Ik heb nog wat nieuwe foto's op de website gezet. Voorheen maakte ik altijd foto's met een digitale spiegelreflexcamera. Dat geeft kwalitatief wel mooie foto's natuurlijk. Vooral de snelheid van de sluiter is super voor de beweeglijke duiven. Maar het is ook arbeidsintensief met het overzetten van de foto's naar de pc en dan naar de website. Tegenwoordig maak ik ook foto's met mijn Iphone. Dat gaat redelijk en het overzetten op de pc gaat iets makkelijker (ik mail ze naar mezelf). Maar dan valt er soms wel eens wat tussen wal en schip. Die foto's heb ik nu alsnog geplaatst. Een paar jongen stonden er bijvoorbeeld nog niet op. Zoals je kunt zien heb ik veel rode canaria's gefokt. Dat is ook logisch omdat ik bezig ben om goede gele canaria's te fokken. En geel is een dunkleur van rood maar het rode zal er vaker uit vallen dan het gele. En dat ondervond ik dus zeker afgelopen jaar. Ik heb 4 gele canaria's gefokt en zeker 2 x zoveel rode. De meeste rode dieren zijn inmiddels weg. Ik hoop dat ik er andere liefhebbers blij mee heb gemaakt. Sommige van hen zullen wellicht weer geel gaan vererven. Dat weet ik natuurlijk ook wel maar ik kan ze allemaal niet zelf houden. Dus dat betekent dat ik keuzes moet maken. Ik probeer (rode)dieren aan te houden die het meest voldoen aan de rasstandaard en die de dunkleur geel doorgeven. Ik heb bijv. een (postduivenrode)roodbonte doffer (staat bij de doffers op de site) waarvan ik nu weet dat hij zijn dunkleur doorgeeft. Tot nu toe helaas niet het rode maar zijn "tweede" kleur zwart. Ik heb van hem x (postduivenrode) roodzilver duivin 2 effen smokey(verdund zwart) duivinnen geteeld. Die dunkleur van zwart kan niet anders dan van hem komen. Ik ga hem dit jaar koppelen aan een duivin van een minder dominante kleur (blauw) en hoop dat hij dan een keer zijn dunkleur doorgeeft van zijn zichtbare postduivenrood. Een paar mooie gele of geelbonte canaria's!! We zullen het afwachten of dat gaat lukken. 

De twee jongen van deze doffer in de nestschaal waren overigens al direct kenbaar als dunkleur omdat ze helemaal kaal (geen geel dons) waren. Als je dat dan ziet liggen denk je natuurlijk dat het gele worden (YES!!)maar dat viel dus voor deze twee even tegen. Beide duivinnen zijn overigens helaas door de roofvogel gepakt dus ik heb die kleur ook niet meer. Het bestuderen van de genetica van de duiven helpt me trouwens steeds beter om goede koppels te maken. Al moet ik wel zeggen dat ik de theorie wel eens weer opnieuw moet lezen(sommige zaken zijn best ingewikkeld...!) . Ik heb daarvoor van internet diverse publicaties gedownload en geprint. Onder andere die van Jan Jacobs en Jan de Jong. 

Ik wens iedereen veel (duiven)plezier in 2016. Geniet van je duiven op je eigen manier en laat een ander dat ook doen!!

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb