buchon canario
BUCHON CANARIO » LAATSTE NIEUWS 2012

30-12-2012; De klokt tikt de laatste uren van dit jaar langzaam weg. Ik heb de afgelopen dagen gelukkig een paar koppels voedsterkoppels kunnen maken van enkele jonge postduiven. Een paar koppels leer ik nu om hun eigen hok in te gaan. Dat is best nog allemaal een heel gedoe. Daar is deze dagen mooi tijd voor. Ik heb lekker vakantie en kan dus wat tijd aan de duiven besteden. Ik ben op papier ook al koppels aan het maken voor het nieuwe seizoen. Ik heb ook al ringen besteld. Ik heb 10 canaria's ingeschreven voor de Championsshow in Nieuwegein. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan. Dit is voor de 2e keer dat ik duiven show. De eerste keer was 2 jaar geleden op de Keistadshow in Amersfoort. Op de SISdag heb ik ook al 2 x meegedaan. Ik heb nu 5 doffers en 5 duivinnen ingeschreven. Ik wil er ook nog steeds een aantal verkopen maar ik heb de tijd nog niet gemaakt om ze om MP te zetten. Misschien dat ik er morgen aan toe kom. Iemand heeft om foto's van enkele jongen gevraagd en die maak ik morgen wel even. Dan kan ik gelijk voor MP een paar foto's maken. Ik ben trouwens heel benieuwd of we nog een koude-periode gaan krijgen binnenkort. Ik kan me nog van vorig jaar herinneren dat het begin januari heel zacht weer was en dat ik toen vroeger ben begonnen met telen dan ik eigenlijk gepland had. Dat liep mooi verkeerd omdat het in februari opeens als een gek begon te vriezen. Uiteindelijk kwam het er gewoon op neer dat in april/mei pas de kweek goed op gang kwam. Dit jaar ga ik dus echt later beginnen (denk ik, hahaha) Ik wacht in ieder geval januari af en kijk wat het dan wordt. IK WENS IEDEREEN EEN HELE FIJNE JAARWISSELING EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR

12-12-2012; de dagen zijn kort, de aandacht voor de duiven is ook minder nu. Vandaar dat ik ook wat minder aandacht aan de website besteed. Er verandert ook niet zoveel meer in deze tijd van het seizoen. Ik heb nog wel wat canaria's verkocht maar een aantal ben ik ook nog niet kwijt geraakt. Het aanbod van canaria's is groot. Er stoppen liefhebbers en anderen ruimen hun overbodige dieren op in voorbereiding op de nieuwe kweek.  Er hebben nog nooit zoveel canaria's te koop gestaan als in de afgelopen tijd. En er staan ook hele behoorlijke dieren bij. De vraag is niet zo groot en dat betekent dat de prijs naar beneden gaat. Zeker voor roeken, krassen en kraaien. sterker, die raak je bijna niet meer kwijt. Dus dat wordt naar De Zwart brengen.......... In januari is de championsshow in Nieuwegein en ik heb besloten daar een aantal canaria's te gaan showen. Vorig jaar zou ik dat ook doen maar toen ben ik vergeten ze op tijd in te schrijven. Dit jaar sluit de inschrijving op 18 december. Ik heb al een lijstje gemaakt met duiven die ik ga laten keuren. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren aan punten. En ook naar de concurrentie. Vorig jaar zater er niet zo heel veel canaria's. Dat was jammer. Ik hoop dat er nu meer liefhebbers insturen. Vandaag de duiven nog uit gehad. Het was redelijk weer met zo nu en dan een spettertje. Ze kunnen dan effe lekker wassen en scharrelen lekker in de rondte in de tuin. En lekker vliegen natuurlijk. Sommige jongen zijn wel mooi geworden. Het vliegen blijft toch het leukste he. Heerlijk om ze druk in de weer te zien met elkaar. Ik heb ook wat gedoe gehad met één van de moteren van de volieres. Die deed het op een gegeven moment niet meer. Na een hoop gepruts besloote ik toch maar het ding eraf te halen en naar een motorenbedrijf hier in Putten te brengen. Zo eenvoudig als dat klinkt, zo is het niet. De motor hangt op een plek waar je slecht bij kan. De ketting zit er strak op en is behoorlijk roestig. Dus dat moest eerst allemaal los voordat ik met de motor op stap kon. Bij het bedrijf testen ze hem even op een werkbank. En ja hoor, hij deed het weer. Een keer of 25 achter elkaar aan en uit en lopen erbij. Sta je weer mooi voor paal natuurlijk. De motor netjes ingespoten met een bepaald spulletje. Het kostte me nog niks ook. Toch aardig, Ik weer terug om de boel weer te monteren. Een hoop gehannes met het terugplaatsen van motor en ketting maar het is allemaal gelukt. En het werkt nog ook. Een heel gedoe maar het is weer voor elkaar gekomen. We gaan dus lekker verder met het voorbereiden van het nieuwe kweekseizoen. De jonge posten willen nog niet erg koppelen, daar moet ik iets meer aandacht aan besteden. Maar goed, ik ga toch niet al te vroeg beginnen dit jaar, dus ik heb nog even de tijd. Eerst de kerst en ouw en nieuw maar weer eens voorbij zijn.

12-11-2012; Marktplaats staat vol met canaria's momenteel. Keus genoeg dus. Het is best lastig om goed van minder goed te onderscheiden. Foto's zeggen ook niet alles. Ik wil zelf ook nog wel een aantal canaria's kwijt dus dat wordt iets lastiger. Veel mensen hikken een beetje aan tegen de prijs van een canaria. Dat kan ik me voorstellen, maar je moet een aantal dingen in ogenschouw nemen. Ik kan alleen voor mezelf spreken. Het telen van duiven is best een hele bezigheid. Zeker als je het doet zoals ik dat doe. Ik heb veel canaria's en probeer elk jaar mijn bestand te verbeteren. Daar is geduld voor nodig. Vooral als je wat bijzondere kleuren wilt hebben. Ik heb tussen de 50 en 80 duiven in mijn volieres zitten. Een deel daarvan is voedsterduiven. Die houd ik dus het hele jaar voor het groot brengen van mijn jonge canaria's. Canaria's kunnen zelf ook broeden en groot brengen, maar daar zit veel meer risico aan. Ik heb gekozen om dat met voedsterduiven te doen. Extra onkostenpost dus. Het hele jaar door kosten 50 tot 80 duiven een heel bedragje. Alles bij elkaar opgeteld dan wel he. Voer, grit, roodsteen, vitaminen, medicijnen, enten etc. Ik heb het nooit bijgehouden (je moet niet alles willen weten) maar ik weet dat het een heel bedrag is. Dan komt er nog bij dat je wat moet willen investeren in de kwaliteit van je dieren. Ik heb dat de afgelopen jaren gedaan en heb beesten aangeschaft die me wel wat geld hebben gekost. Niet eens overdreven veel maar toch. Daarmee ben ik wel stappen vooruit gegaan in de kwaliteit van mijn canaria's. Dat geldt ook voor het nageslacht. De jongen die ik nu fok zijn beter van kwaliteit dan die van 4 jaar geleden. Als je dat allemaal in ogenschouw neem, is dan € 25 voor een canaria veel geld?Volgens mij valt dat wel mee. Natuurlijk wel als je dat afzet tegen een tilduif bij de Zwarte Vogels of bij de Springer. Dat kost weinig geld. gelukkig maar. dan kan je nog eens wat laten vliegen. Maar je kunt dat niet vergelijken met het telen van canaria's. Dat is echt wat anders. Voor de liefhebber blijven canaria's prachtige vogels waar je veel plezier aan kunt beleven. Ga maar eens een beetje behoorlijke kanarie kopen......

29-10-2012;

Wat is een canaria waard?

Ik verkoop regelmatig canaria’s via Marktplaats. Ik vraag haast altijd waarom de liefhebber canaria’s wil kopen. Op basis van die informatie heb ik in de loop van de jaren een soort indeling van liefhebbers gemaakt

Groep 1; de duivenmelkers die canaria’s telen voor de show en die het ras zo origineel mogelijk willen hebben hier in Nederland. Die zijn uiteraard het meest gericht op de raskenmerken. Die betalen rustig € 50,- of meer voor een goede Spaanse blauwgebande doffer. Voor een goede bonte met Spaans bloed worden zelfs nog hogere bedragen betaald.

Groep 2;  de duivenmelkers die de canaria’s houden voor  de tilsport. Gewoon omdat ze vinden dat het goede vliegers zijn, sterk en honkvast en je kunt er wat achter vangen. Die betalen nog geen € 15,- voor een hele knappe blauwgebande canaria doffer. Voor een beetje bonte canaria die er redelijk uitziet willen ze nog wel € 25,- betalen maar dan houdt het wel een beetje op. Je gaat toch niet zoveel geld uitgeven voor een tilduif!!

Groep 3; de duivenhouders die ook proberen mooie canaria’s te kweken maar niet ten koste van alles, maar er ook mee vliegen op de til of de volière. Voor een knappe blauwgebande doffer betalen ze nog wel € 25,-  of misschien iets meer als het een heel knappe is. Voor een goed bonte canaria trekken ze wel € 50,- of € 75,- uit de knip. Een enkele keer zelfs wel meer…..Gewoon omdat het een mooie bonte is. Hij moet natuurlijk wel goed vliegen.

 De eerste groep is het meest fanatiek in het verbeteren van het ras canaria. En ook het meest kritisch. Maar tegelijk denk ik dat die groep niet zo groot is. En dan ligt dat nog niet eens zozeer aan de financiële draagkracht van deze groep. De tweede en derde groep zijn volgens mij veel groter. Tussen deze twee groepen zit ook het minste verschil. In groep 2 wordt er niet of nauwelijks zelf specifiek met canaria’s geteeld.

Waarvoor zijn die drie groepen nou interessant. Nou, ze kijken alle drie op een andere manier naar een canaria. Voor de één moet het een zo raszuiver mogelijke  vogel zijn met het liefst een paar castagnetten in zijn vlerken :) , voor de ander moet die mooi (bont) zijn en sterk en goed vliegen en de duiven uit de buurt meenemen. Voor de derde moet de canaria mooi zijn, de meeste raskenmerken goed voor elkaar hebben zodat je hem kunt showen en sterk en goed vliegen en je moet er wat mee kunnen vangen. De groep waarin je zit bepaalt dus voor een groot deel de prijs!!

 Wil je in groep 1 zitten dan adviseer ik je om (bijvoorbeeld) voor een hele knappe roek of een kraai van een goede liefhebber (uit groep 1)gerust wat meer geld neer te tellen. Die roek of kraai kan jouw bestand kwalitatief flink verbeteren. In deze groep is de kleur van minder belang dan de raskenmerken.

 Wil je in groep 2 zitten dan adviseer ik je voor zo min mogelijk geld een mooie bonte, goedvliegende maar bovenal honkvaste canaria te kopen voor max. € 25,- . Hoe die er, wat raskenmerken betreft precies uitziet, is niet zo van belang. Als het maar een beetje op een canaria lijkt. Of misschien wel op een “oude vliegvalanciaan”.

 Wil je in groep 3 zitten dan adviseer ik je te proberen canaria’s te kopen bij liefhebbers die inmiddels een goed bestand aan beesten hebben opgebouwd en die niet (meer) de hoofdprijs willen hebben voor kwalitatief goede beesten die soms zelfs ook nog bont kunnen zijn. Maar neem ook gerust eens zo’n oude vliegvalenciaan voor een paar knaken.

27-10-2012; Ik heb de afgelopen dagen wel weer wat canaria's verkocht. In eerste instantie was er niet zo heel veel animo voor de advertenties op MP, maar nu is er weer volop interesse. Dat komt goed uit want ik moet er echt nog een heel stel opruimen. Anders ga ik er met teveel het nieuwe seizoen in. De rui is gelukkig ver gedaan. Het nieuwe verenpak ziet er prachtig uit. Sommige beesten zien er nu echt prachtig uit. Ik heb wel eens wat mensen over de vloer om beesten te kopen. Ze vinden allemaal de volieres heel mooi. Het is ook een genot om er bij te staan en alle duiven te kunnen bekijken. Het is vaak gezellig als er iemand langs komt voor de duiven. Je kletst zo een half uur weg. Er zijn ook nieuwe liefhebbers bij en vandaag zelfs één uit de buurt (omgeving  Nijkerk) . Dat is natuurlijk helemaal leuk. Heerlijk dat er steeds weer nieuwe mensen gaan beginnen met het houden van duiven. Vandaag ging de nieuwe liefhebber met 2 doffers en 2 duiven tevreden naar huis. Hij blij, ik blij. Niet alleen omdat ik er dan weer een paar kwijt ben maar ook omdat ik weer iemand blij heb kunnen maken met een paar mooie duiven. Dat is toch ook altijd leuk. Natruurlijk is het geld wat ze opleveren ook meegenomen maar ik kan je wel zeggen dat deze hobby mij veel meer kost dan dat de verkoop van de duiven mij oplevert. Ik heb er namelijk zelf ook wel wat centjes in geinvesteerd om goede duiven te krijgen. Dan is het ook logisch dat een goede canaria wat geld mag kosten. Laat staan dat het een bonte canaria is. Een goede bonte canaria dan wel he. Die kost dan zeker vaak wat meer. Als je canaria's koopt voor de tilduivensport is dat al gauw veel te veel geld omdat je in Den Haag en omstreken een tilduif voor 5 of 6 euro kan kopen. En dan ook soms nog een hele knappe, en misschien nog wel een canaria ook. Dan ga je geen 50 euro uitgeven voor een goede roeks canaria bijvoorbeeld. Ben te een echte teler van canaria's dan ligt dat weer wat anders. Ik heb daar ooit nog eens een artikel over geschreven voor het SISblad maar heb het tot nu toe niet ingestuurd. Ik zal het wel een keer op deze website neerzetten. Dan kan iedereen er kennis van nemen. Veel plezier met de duiven allemaal. Ik hoop dat de donkere dagen gauw weer over zijn. Morgen beginnen ze :)

17-10-2012; De rui begint een beetje op zijn eind te lopen. Gelukkig, wat een veren geeft dat he. Afgelopen weekend het SISblad in de bus. Even gauw doorgebladerd. Mooie foto's en leuke artikelen. Later ga ik het echt lezen. Toch een mooi blad hoor. Leuk om zo van liefhebbers te lezen en te zien. Dat is ook het leuke aan deze website., zo hoor ik van mensen Ik krijg er best leuke reacties op. Veel mensen kijken regelmatig en ik hoor telkens dat ze het zo leuk vinden dat ik het zo up to date houd. Dat is ook een beetje de kick, zal ik maar zeggen. In deze donkere dagen valt dat nog niet zo mee. Er is niet zo veel verandering op dit moment. Binnekort nieuwe foto's, dan is er weer wat te zien. De jongen zijn verder uitgegroeid en de meesten zijn nu volwassen. Ik heb nog drie piepers liggen. Een zwartbonte, een kraai en een krasbonte. Die laatste is een postduif uit één van mijn broedkoppels. Daar had ik een foutje mee gemaakt. Het is wel een heel leuk beestje dus die krijgt wel weer een plekje in de broedafdeling volgende jaar. De zwartbonte pieper wordt heel mooi. Ook daar komt binnekort een nieuwe foto van. Dan kun je zelf beoordelen of het wat is.  

29-09-2012; Ik heb alle duiven een week geleden geënt tegen paramixo. Ik houd ze daarom 10 dagen binnen. De meesten zijn nog volop in de rui en zien er niet uit. Als ze dadelijk een mooi nieuw verenpak hebben, zet ik ze allemaal weer eens nieuw op de foto. Een aantal foto's op de site van de oudere beesten is wat verouderd. Dat fotograferen valt soms nog niet zo mee. Je moet soms heel wat foto's maken om er één goede bij te hebben. De duiven bewegen altijd net op het verkeerde moment. Als ik uitgekuurd ben ga ik nog een hoop canaria's weg doen. Ik heb dit jaar veel jongen wat langer aangehouden om ze beter te zien uitgroeien. Dat kon ook wel omdat ik de nieuwe volieres in gebruik heb genomen, maar nu moet ik er nog wel een stel kwijt om de winter in te gaan. Ik heb er een paar weken geleden al een aantal verkocht maar ik moet er nog meer selecteren. Dan gaan we binnenkort de donkere dagen in. Dan krijgen de duiven lekker rust en dan bereiden we het hele spul weer voor op volgend jaar. Ook leuk.

17-09-2012; gisteren is het (vermoedelijk) laatste jong geboren van dit jaar. Ik heb eergisteren twee jongen op de foto gezet en vandaag op de site gezet. Een mooie zwartbont en een donkerkras (denk ik). Ik ben benieuwd hoe die zwartbonte groot wordt. Het is een jong van mijn bruintijger duivin en één van mijn blauwkrasbonte doffers. Prachtig kweekmateriaal maar dat is nog geen garantie dat de jongen ook goed genoeg zijn. Dat wordt dus even afwachten. Ik ben nu gestopt met het koppelen en ga selecteren voor volgend broedseizoen. Ik maak ook nieuwe broedkoppels van de jonge postduiven die ik dit jaar heb gekocht. Dat valt nog niet mee want het is nog niet zo 1,2,3 duidelijk wat doffers en duivinnen zijn. Maar ja, daar hebben we voorlopig de tijd voor. Ze kunnen in ieder geval ruim de tijd nemen om aan de nieuwe behuizing te wennen. Dat is ook wel nodig want anders slopen ze alles wat er maar los ligt. Het duurt echt even voordat iedereen zijn plekkie heeft en geaccepteerd wordt door de rest.

09-09-2012; Na meer dan een maand niets te hebben geschreven, weer even een update van de situatie hier. Ik heb veel te vertellen. Na de vakantie heb ik in de loop van de weken de broedkoppels uit de oude voliere overgeplaatst naar de nieuwe voliere. Dat duurde even omdat er nog heel jonge jongen in de oude voliere lagen en ik wilde het grootbrengen niet verstoren. Ver in augustus was het dan zover. Alles kon in de nieuwe voliere. Het oude hok een week daarna afgebroken en de hokken te koop gezet op MP. In de nieuwe voliere ging het telen niet direct van een leien dakje. Ik wilde nog 2 of 3 rondjes kweken maar de broedkoppels maakten er al snel een bende van. Sommige doffers bleven maar in de verkeerde hokken vliegen en het werd soms een knokken van jewelste. Dat kostte dus een aantal bevruchte eieren en dat was dus allemaal niet zo heel succesvol. Op dit moment liggen er twee jongen in de schaal. Eén van al een week of drie oud en één van 1 week oud. Ik weet nog niet of er nog veel van telen komt. Ze zijn nu ook allemaal in de rui. Volgend jaar zien we wel weer verder. Ik heb inmiddels een paar canaria's te koop gezet op MP. Er is al wel wat interesse. Ik heb de laatse ronden een stuk of 7 roodbonten geteeld zoals je hebt kunnen zien. Dat zijn allemaal jongen van mijn beide geelbonte duivinnen. Ik kwam er net voor de vakantie achter dat ik op de website nog niet had verteld dat mijn jonge geelbonte doffer al geruime tijd geleden een duivin bleek te zijn. Ik heb met beide duivinnen diverse combinaties gemaakt en heb er dus diverse jongen van gekregen. Allemaal roodbont en geen geelbont jammer genoeg. Net voor de vakantie is één van de geelbonte duivinnen dood gegaan. Ze had zich op  een gegeven moment overvreten en ik heb haar toen in een krant gedraaid om dat te verhelpen. Dat leek goed te gaan, ze knapte op na een nachtje in de gerolde krant. De volgende dag heb ik haar weer in een hok gezet en haar krop was weer behoorlijk normaal. Wel weinig water en voer bij haar gezet om niet weer hetzelfde te krijgen. Aan het einde van de dag leek het nog allemaal goed te gaan. Maar helaas lag ze de volgende dag dood in haar hok. Vreselijk balen natuurlijk. De andere geelbonte duivin wilde ik dus niet meer uitlaten om er zuinig op te zijn. Zij mocht in de voliere tussen de jongen en de duivinnen bivakkeren. Elke avond liet ik de jongen uit en dan zette ik de geelbonte duivin even apart in een lichthok. Dat vergat ik een keer en toen fladderde zo op een gegeven moment naar buiten. Omdat ze wat stram was en weinig had gevlogen scharrelde ze lekker om de nieuwe voliere heen. Was wel zo gezellig. Ik was wat aan het klussen en zij fladderde wat in de rondte. Een paar uur later heb ik de voliere tegen donker weer dicht gedaan. Ik had niet in de gaten dat die geelbonte duivin er niet meer was. Daar kwam ik pas de volgende dag achter. Ik schrok me kapot. Waar was die duivin gebleven? Ik had echt geen idee en heb dat dus nog steeds niet. Het is echt ongelofelijk maar de tweede geelbonte duivin is nu dus ook verdwenen. Hoeveel pech kun je hebben?? Afijn, dat was mede de reden dat ik geen zin meer had om hier veel over te schrijven op de site. Ik had het wel even gehad. Ondanks de mooie nieuwe volieres. Want dat werkt toppie. Inmiddels kijk ik maar weer vooruit naar het komende broedseizoen. Ik heb een paar mooie roodbonten geteeld en ik hoop dat daar dan weer geelbonte uit gaan komen. We wachten het maar af. Voorlopig geniet ik nog maar even van het koppel jongen dat ik 's avonds uit kan laten. Jonge posten en jonge canaria's . Ik ben zeer tevreden over het tegelijk opgroeien van hen. Ik merk dat de canaria;s veel beter gaan vliegen hierdoor. Ik ben er ook wel achter dat het veel mooier is om de jonge piepers bij jezelf uit te laten groeien. Het is prachtig om die kleintjes groot te zien worden. Ik heb ze nu nog veel beter geselecteerd dan vorig jaar. De SIS-tafeltjesavond kon ik helaas niet naar toe. Ander verplichtingen hielden me tegen. Jammer want ik had wel een paar mooie om daar te laten zien. Dat komt dan later wel op de shows en misschien  de SISdag zelf?

06-08-2012; Dit weekend zijn de volieres bijna gereed gekomen. Ik heb wat geverfd, de laatste zijkant voorzien van een deur, heb regengoten gemaakt, en last but not least heb ik weer een lading voerbakkies in elkaar getimmerd. Ik heb er ook één gemaakt voor in de voliere. Eén van 60 centimeter lang met een rij gaten aan de zijkant. Ik ben benieuwd of dat gaat werken. Het is allemaal een beetje experimenteren. Ik heb op dit moment nog drie koppels met jongen in de oude voliere zitten. Als die jongen groot genoeg zijn gaat alles over naar de nieuwe volieres. Het gebruiksgemak van de nieuwe volieres is zoveel groter. Helemaal toppie. Ik heb foto's gemaakt van de volieres en de hokken en de voerbakken. Ze staan op de bladzijde van de volieres. Veel kijkplezier.

30-07-2012; De afgelopen dagen 's avonds de jongen uit de nieuwe voliere uitgelaten. Een aantal beginnen al lekker een ritje te maken, anderen scharrelen nog lekker op en rond de volieres en in de tuin. Per dag zie je ze vrijer worden en de omgeving meer en meer verkennen. Ik heb deze week nog vrij en ik kan dus overdag veel tijd aan de duiven besteden. Tussen het klussen door dan he. Ik laat steeds meer volwaasen duiven en doffers in beide volieres los vliegen om een beetje gewend te raken aan de nieuwe behuizing. Dat gaat heel goed. Ik heb ook plezier van mijn nieuw gemaakte houten voerbakken. Het was even wennen voor de duiven maar ze zijn er inmiddels wel aan gewend. Sommige hebben moeite om het voer op te kunnen eten. Ik heb de eerste serie een beetje hoog gemaakt en dat bevalt niet iedere canaria. De postduiven hebben geen probleem met hun ranke hals. De tweede serie moet ik nog maken en die maak ik één centimeter lager. Ik heb water in kleine bonenpotten die in de houten bakken staan. Het water blijft superschoon en dat geldt dus ook voor de potten zelf. Het voer heb ik er los in. Water en voer zijn van elkaar gescheiden door een tussenwandje. Ik zal gauw een foto maken van mijn creatie. Dan kun je meekijken. Ik heb op dit moment nog een paar koppels in de oude volieres zitten. Het wachten is op de jongen die ze grootbrengen. Als die de juiste leeftijd hebben en zelf kunnen eten en drinken, dan plaats ik de koppels over naar de nieuwe broedvoliere. In die voliere heb ik nu één koppel op eieren liggen. Ik wil na de vakantie nog twee of drie rondjes kweken. Hangt een beetje af van hoe het gaat. In de maand juli zijn er trouwens 13 jongen geboren. De maanden april, mei en juni waren een stuk magerder. De laatste ronde jongen is veelbelovend. Ik heb wel 4 roodbonten liggen. Er zijn een paar hele mooie bij. En ook de anderen zien er wel goed uit. Vorig jaar heb ik 12 blauwpuiten geteeld. Dit jaar is het jaar van de nak. De ene na de andere nak rolt eruit. Heel bijzonder. Ik zal binnenkort eens tellen hoeveel nakken er al zijn geboren. Volgens mij al wel een stuk of acht. Morgen weer verder met voerbakkies maken. Ook als het regent ga ik gewoon door. Het overdekte gedeelte tussen beide volieres is een heerlijke droge werkplek. Zaagtafeltje, invalzaag en zagen maar. Daarna in elkaar spijkeren, gaten boren, deksel erop met scharnier en klaar is Kees. Ik heb er nog 20 te gaan!!

26-07-2012; Afgelopen twee dagen heerlijk aan het klussen geweest met de nieuwe volieres. Wat een heerlijk weer. Ik heb wel een grote parasol boven mijn koppie gezet want anders had in nu voor pampus gelegen. Ik ben bezig om per hok een houten bak te maken waar water en voer in kan worden gezet. Ik ben het beu dat de duiven voer verspillen door alleen maar bepaalde zaden te eten. Ik heb nu afgesloten bakken gemaakt waar de duif zijn kop in moet steken om te eten. Hij kan het voer alle kanten op smijten maar het beland toch weer in zijn eigen bak. En hij zal het dus zelf op moeten eten voor er nieuw voer in komt. Deze bakken kan ik per hok neerzetten en dan is het tevens een zitplek voor de duiven. Het kost allemaal wat tijd om het te maken maar ik ga er veel plezier aan beleven. Ik erger me nu kapot aan de voerverspilling. Ik heb deze dagen ook eens even goed inventarisatie gehouden van de jongen. Ik heb nu weer goed voor de geest wie van welke voorouder afstamt. Dat is wel van belang om bepaalde bloedlijnen vast te houden. John uit Eindhoven zei dat van de week een keer heel sprekend. "Je teelt niet met de duif/doffer die je koppelt, je teelt met het voorgeslacht ervan." Met andere woorden; je teelt met de moeder/vader en grootmoeder en grootvader van de duivin/doffer waar je mee teelt. Als je die dus niet kent is het een grote verrassing wat er tevoorschijn komt. Als je die wel kent, herken je ook die voorouders. Dan zie je bepaalde raskenmerken terug. Dat houdt in dat je bepaalde duiven, die nu tekort komen, toch wil aanhouden omdat ze de drager zijn van raskenmerken van de voorouders die toch later weer terug komen. Ik heb bijvoorbeeld een blauwpuit doffer die eigenlijk iets te kort komt vergeleken andere doffers. Ik doe hem niet weg en gebruik hem toch om te kweken vanwege zijn voorvader en vanwege de bontfactor die hij bij zich draagt. Ik ben er zeker van dat hij de raskenmerken van zijn vader door gaat geven aan zijn nageslacht. Een kwestie van geduld dus. Ik heb vanavond een aantal piepers voor het eerst uit gehad vanuit één van de nieuwe volieres. Een paar canaria's en een paar postduiven. Die heb ik weer van duivenvriend Alex gekocht. Dat worden mijn nieuwe broedkoppels en ze helpen om mijn jonge canaria's beter te laten vliegen. Een paar piepers kunnen al vliegen want door de vakantie zijn ze te lang niet buiten geweest. Dus het was weer spannend of het allemaal weer goed zou komen. Na heel wat gefladder kwamen de piepers die aan 't vliegen waren geslagen netjes weer in de voliere terug. Dat is mooi en geeft de burger moed.

24-07-2012; Vandaag terug gekomen van vakantie. De duiven zijn prima verzorgd door mijn schoonzus. Ze heeft ze zelfs keurig schoon gemaakt. Ik zit op dit moment met de duiven in de overgang van de oude naar de nieuwe volieres. Als de jongen in de broedvoliere groot genoeg zijn gaan de ouders naar de nieuwe broedvoliere om te wennen aan de nieuwe omgeving. Ze schakelen dan over van vaste vloer naar een rek en dat valt nog niet zo mee voor sommige. Het oude hok raakt dus gefaseerd leger en leger. Ik heb veel te vertellen maar ik hou het nu maar even bij de nieuwe jongen. Er liggen een aantal roodbonten in de schaal. Helaas nog geen geelbonten, ik hoop dat dat nog komt. Die roodbonten komen natuurlijk van die twee geelbonten af. Ik heb ze met diverse beesten gekoppeld en er komt van allerlei moois uit maar tot nu toe alleen rood. Het is wachten op een mooie dunkleur daarvan. Er zijn ook diverse andere mooie jongen geboren. Zowel qua kleur als qua model. Van sommige is nog niet helemaal duidelijk welke kleur ze worden. Je kunt je daarin flink vergissen. De meeste jongen heb ik inmiddels op de foto gezet en op de site. Komende dagen volgt de rest.

02-07-2012; vandaag was DE GROTE DAG. De transportbanden voor de afvoer van de mest zijn geplakt en gesteld. Dan zul je wel zeggen; nou en, wat is daar zo bijzonder aan??? Nou, dat zal ik je vertellen. In de loop van de afgelopen weken/maanden heb ik me wel een beetje zorgen gemaakt hoe dat nu allemaal goed zou komen met die transbortbanden. Die moesten hier op maat gemaakt worden. Het hele spul moest natuurlijk wel goed aan de gang komen. Je hoort over het gebruik van lopende banden voor de afvoer van de mest verschillende verhalen. Je kunt er ook een hoop gedoe mee hebben als het allemaal niet goed voor elkaar is. En dat wilde ik graag  voorkomen. Ik werd door Ben de Zeeuw uit Rotterdam getipt voor iemand uit Hardinxveld Giessendam die ervaring had met het plakken van deze banden. Ik had er zelf natuurlijk ook goed over nagedacht maar was tot de conclusie gekomen dat het een vak apart is om die banden goed te lijmen en te stellen zodat het goed blijft werken. Ik heb dus die man ingehuurd en vandaag was het zover. Hij is de hele dag over de vloer geweest en heeft alle banden gelijmd en gesteld. Normaal gesproken worden die banden gevulkaniseerd maar dat kostte helemaal een vermogen. Dus lijmen is een goede optie...als je tenminste weet welke lijm daarvoor geschikt is. Deze man heeft veel ervaring met lopende banden voor de afvoer van mest. Dat kost dan een paar centen, maar het komt wel netjes voor elkaar. Ik heb nu dus ervaren dat er nog heel wat komt kijken voordat dat allemaal geplakt en gesteld is. We zijn samen de hele dag bezig geweest. Van 9 tot 18 uur, echt waar. Wat een gedoe, maar ja het is nu wel voor elkaar. Ik ben heel blij dat ik niet zelf aan klooien ben gagaan om die banden te gaan lijmen etc. Dan was het een groot drama geworden. Het is nu een drama voor mijn portemonnee maar daar komen we wel weer overheen. Dat slijt....hahaha. Als het allemaal goed blijft werken ben ik dat snel vergeten.... Nu over de duiven; er zijn de afgelopen dagen ook weer een paar jongen geboren. Zes oudere jongen kunnen vande week bij de ouders weg. Eén van deze oudere jongen is helaas dood gegaan. Dat was de bruinkras pieper. Van de ene op de andere dag zat ze in elkaar en was ze niet meer te redden. Het is raadselachtig hoe zoiets in zijn werk gaat. De andere jongen hebben nergens last van. De oudere jongen doen het verder goed. Elke dag komen ze nu buiten en ze vliegen lekker in de rondte. De komende dagen ga ik de nieuwe hokken in gebruik nemen en aan het einde van de week ga ik op vakantie. De duiven zitten dan in de nieuwe hokken. Lekker makkelijk voor de oppas.

24-06-2012; gisteren de ruimte tussen de twee duivenhokken voorzien van een dak. Ik heb dat van lichtdoorlatende kunststof golfplaten gemaakt zodat het licht erdoorheen kan komen. Tussen de beide volieres sta je nu wel droog en het blijft er wel lekker licht. Ik heb een paar fotos's gemaakt om mee te kunnen kijken.

 

Hier zie je de beide volieres acherin onze tuin met de overkapping ertussen. De rechtste voliere sluit direct aan op de garage. de linkse voliere staat er dwars op. De overkapping van het tussenpad kreeg vandaag gelijk de volle laag. Het regent al de hele dag!!!Je kunt zien dat het linker hok nog niet klaar is. De wanden van de hokken staan er al wel en zijn gewit. De hokken moeten nog afgemaakt worden. En het moet nog geverfd worden zoals je kunt zien. Het is geimpregneerd hout, dus de regen kan geen kwaad.

Op deze fot zie je hoe de situatie in onze achtertuin nu is (en hoe het gaat worden). Links voorin staat mijn huidige duivenhok. Dat hok sluit direct aan op de bijkeuken met een klein houthok daar direct aan vast. Die hele overkapping ga ik afbreken als mijn nieuwe volieres in gebruik zijn. Ik trek dan het hele terras door en dan hebben we een groot terras direct achter het huis en de duivenhokken achterin de tuin. Ik heb gelukkig een behoorlijk diepe tuin (voor stadse begrippen) dus de tuin zelf blijdt redelijk in tact. De schommel van mijn zoon houdt gewoon een mooi plekkie.

Afgelopen week zijn er bij twee koppels voedsterduiven 2 jongen in het ei gestorven. Dat was wel balen want het waren beide eieren van geelbonte duivin. Het ene geval was omdat ik de eieren één of twee dagen te laat had verwisseld. Dat risico had ik ingecalculeerd. De broedazers stapten van de eieren af toen ze net aan het uitkomen waren. Het tweede geval ken ik de oorzaak niet van. Misschien  de jongen te zwak??? We proberen het opnieuw. We houden moed.

19-06-2012; Vandaag op bezoek geweest bij John uit Eindhoven. Hij is weer begonnen met canaria's en we hebben wat beestje geruild. Ik heb ook weer nieuwe foto's van de jongen gemaakt en op de site geplaatst. Er zijn op dit moment een paar jongen die weg mogen. Een wit, een wit met een paar vale vlekken en een krasblauw jong. Een blauwbonte duivin is ook nog te koop. Als je interesse hebt hoor ik het wel. Ik heb ook wel weer wat werk gedaan aan mijn tweede voliere maar het belangrijkste werk is nog steeds niet gedaan. Het plakken van de lopende banden. Ik hoop dat dat binnenkort voor elkaar komt. Ik heb daar contact over met iemand uit H. Giesendam.

10-06-2012; vandaag de nieuwe  jongen op de foto gezet. Het ene jong dat steeds achterbleef in de groei is inderdaad dood gegaan. Dus er zijn 5 nieuwe jongen op de foto gegaan ipv 6. Ze zijn net gevoerd toen ik ze op de foto zette dus dat is wel te zien aan de volle kroppen. Mooi gezicht zo. Ik heb ook foto's gemaakt van de tweede voliere die in aanbouw is. Het hok is zo goed als hetzelfde als het eerste, alleen ruim een meter korter. Ik ben nu bezig om de hokken erin te maken en de buitenlant verder af te werken.  Zoals je kunt zien is de zijkant ook nog niet helemaal klaar. Het rechter gedeelte is de machinekamer. Daar komt nog een deur voor. Het linker gedeelte van deze zijkant is de deur naar de voliere. Er zit nog geen gaas in de voliere en van de hokken staan nog slechts de zijwanden. In het pinksterweekend heb ik samen met eenmaat de beide daken van de volieres met bituum gebrand dus dat is wel gereed inmiddels. Tussen beide volieres is een looppad van ongeveer 1.20 meter. Dat ga ik overdekken met platen polycarbonaat. Dat moet ook nog aangebracht worden. Genoeg te doen dus nog. Maar wel leuk want je ziet het elke keer mooier worden.

08-06-2012; Vanavond weer een paar foto's gemaakt van de wat grotere jongen en direct op de site geplaatst. Ze worden heel mooi maar dat had ik vorige keer al opgeschreven. Nu kunnen jullie het ook zien. Er liggen op dit moment nog 6 kleintjes die net een beetje kleur beginnen te krijgen en 2 jongen die 2 dagen oud zijn. Van deze 8 heb ik nog geen foto's omdat de kleur nog onvoldoende te zien is. Nog een weekje geduld dus. Een paar worden wel bont heb ik al wel gezien aan de stoppels, de snavel en de teennagels. Een enkele ook niet. Van één jong weet ik niet of die het haalt. Vanaf het begin af aan bleef het klein en onbeholpen. Dus ik denk dat die wat mankeert. Ik verwacht dat het dood gaat. Zijn nestmaat heeft al vast voer in de krop en dat kleintje nog niet dus dat gaat niet goed komen. Afgelopen jaren wilde ik nog wel eens zelf gaan voeren met de spuit maar ik ben daarmee gestopt omdat het veel werk is en niet past in combinatie met mijn werk en mijn dagindeling. Soms lukt het dan wel om een jong te redden maar het blijven vaak wel zwakke duiven. Ik laat nu de natuur maar zijn gang gaan. Het is niet voor niets dat het beestje niet groter wordt. Jammer maar helaas.  

01-06-2012; Afgelopen drie dagen zijn er zes jongen geboren uit zes eieren. Dat is dus helemaal toppie. 100 % score tot zover. Het blijft toch elke keer weer bijzonder he. Zo'n klein propje geel dons wat op eigen kracht uit een ei komt. Ongelofelijk eigenlijk dat dat allemaal maar kan. En hoe hulpeloos ze ook zijn, na een dag of twee a drie zie je ze al groeien en sterker worden. Als dat dan weer voor elkaar komt kan ik haast niet wachten op welke kleur erop komt. Maar ja, dat duurt dan wel weer even he. En soms kun je het niet altijd heel snel zien. Met de jongen die een kleine twee weken geleden geboren zijn gaat het wisselend goed. Twee ervan worden maar matig gevoerd vind ik. Ze zitten regelmatig met een bijna lege krop en de ouders zijn heel selectief wat het voer betreft. Ze gooien meer uit de voerpot dan dat ze opeten. En ik wacht dan wel met voeren tot ze bijna alles op hebben maar dat is toch een vervelend gedoe. Ik heb toch de indruk dat ze daardoor minder goed voeren. Ik ben onlangs overgeschakeld op grover voer met meer mais erin. Dat is aanzienlijk goekoper en ik heb samen met Alex een flinke hoeveelheid gekocht maar ik merk toch dat de duiven minder goed eten ervan. Vooral met die jongen en het voeren vind ik dat wel lastig. Voor de gewone duiven heb ik er geen problemen mee, dan wacht ik gewoon tot ze het op hebben voordat ik opnieuw voer aanbied. Maar goed, de jonkies worden langzaam groter en het zijn mooie beestjes met redelijk wat bont erin. Veelbelovend. Ook nieuwe eieren zijn nu goed bevrucht dus de verwachting voor de komende weken is heel goed. Afgelopen pinksterweekend heel hard gewerkt en lekker opgechoten. Het was wel heel warm maar ik ben blij dat mijn oude maatje uit Goes is komen helpen. Morgen komt hij weer om de daken van de twee hokken verder voor elkaar te maken. Het tweede hok staat al voor een groot deel. Ik ben ook al bezig met de binnenkant, het plaatsen van de hokken. Het is net als met een huis. Het bouwen van de buitenkant lijkt lekker op te schieten maar de afbouw kost ook veel tijd en dan lijkt het alsof er niet zoveel verandert. Ik kreeg van Ben uit R'dam een goede tip voor het lijmen van de lopende banden van de hokken. Ik hoop dat dat gaat lukken. Bedankt daarvoor Ben. Als de lopende banden voor elkaar komen kunne de duiven van lieverlee overgeplaats worden. Daar kijk ik naar uit.

23-05-2012; Weer een beetje goed nieuws te melden. Zes eieren bevrucht van de zes en dat geeft de burger weer moed. Bovendien een paar mooie bonte jongen in de schalen. Ik heb ze op de foto gezet dus iedereen kan ze bekijken. Met de andere jongen gaat het ook goed. De postduiven die ik van Alex heb overgenomen beginnen al lekker te vliegen dus ik hoop dat de canariajongen hun voorbeeld volgen. Het oudste jong van dit jaar is volgens mij al "volwassen" en heeft al een eigen hok. Het is een mooie doffer geworden. De nieuwe voliere is ook al bijna klaar. Ik moet eigenlijk alleen de lopende banden nog lijmen zodat het spul kan draaien. Als dat voor elkaar is, kunnen de duiven erin. Ik ben op zoek naar goede geschikte lijm daarvoor. Als iemand een goede tip heeft hou ik me aanbevolen. Komend weekend ga ik met een maat volop klussen om de rest van de tuin in orde te maken en daar hoort natuurlijk ook de tweede voliere bij. Ik hoop daar een heel eind mee op weg te komen. Ik wil voor de zomervakantie de duiven verhuisd hebben naar hun nieuwe onderkomens.

13-05-2012; rare week achter de rug. Vorig weekend had ik van duivenvriend Alex 5 kleurpostduiven gekocht. Het waren nog piepers maar ze hadden eigenlijk al een weekend eerder hier moeten zijn maar dat lukte niet ivm mijn vakantie. Enkele van de piepers zouden al weleens kunnen vkliegen dus voorzichtigheid geboden. Op zondag avond bedacht ik dat ik eerst mijn eigen twee jongste piepers uit zou laten en als die gewend waren dan de posters erbij en hopen dat ze blijven hangen in het groepje. Dus ik voor de eerste keer mijn roodbont en geelbonte jong op de plank gezet. Ze waren nog niet eerder buiten geweest en konden ook nog niet vliegen (dacht ik) Dat ging allemaal goed en ik ging Studio sport kijken. Toen dat afgelopen was waren beide jongen in geen velden of wegen te bekennen. Ik had ook nog drie oudere jongen uit en die zaten netjes op het dak. Na een tijdje speuren zag ik het roodbonte jong ergens een eindje verderop in het gat in de goot zitten. Opeens sloeg het af en ging het in de rondte vliegen. Eerst nog wat stuntelig maar dat werd steeds harder. En de rem kon hij niet vinden. Toch belandde hij op een garagedak ergens in het gat. Daar bleef het beestje de hele avond en nacht zitten. Het geelbonte jong heb ik echter niet meer gezien. Ik ongelofelijk de pest in. De volgende morgen vroeg de drie oudste jongen eruit gedaan en zelf naar het werk. Einde van de dag geen roodbont jong te zien. Laat staan die geelbonte....!! Om een uur of 8 's avonds zie ik opeens die roodbont als en raket door de lucht schieten. Een paar rondjes boven het gat maar daarna weer rechtdoor en weer zonder rem. De volgende dag dezelfde drie jongen buiten gezet en jawel hoor. Toen ik thuis kwam zat de roodbonte pieper voor de klep te wachten om naar binnen te mogen. Dat was tenminste nog een geluk bij een ongeluk. Maar die geelbonte is dus mooi weg. Dikke pech. Waar het beestje gebleven is? Geen idee. Er kan van alles gebeurt zijn. De rest van de week heb ik de jongste piepers van Alex uitgewend samen met 2 krasroek-piepers. Dat ging gelukkig goed. Gisteren de ouste posten-piepers ook op de plank gezet. Er zat een mooi gele bij. Die gaat op een x moment wat in de rondte fladderen, wil strijken maar schrikt ergens van en gaat weer in de rondte fladderen. Steeds hoger en verder en ....ook weer zonder rem. Na twee minuten ging het beestje rechtdoor richting Ermelo. De volgende gele ervandoor... Nou ja, het was maar een postduif, maar toch. Vandaag hoopte ik het beestje toch nog terug te zien. Tegen beter weten in denk je dat dan he. Ergens in de middag zie ik opeens vanuit de verte dat gele ding aan komen speren. Gelukkig had ik net wat beestjes uit en die slaan netjes af. Ze pikken het ding op en zetten het mooi op het dak neer. Dat was toch een leuk gevoel als zo'n beestje terug komt. De rest van de jongen ook maar weer uitgelaten en binnen no time zat die gele er tussen. In het begin van de avond sprong ze netjes naar binnen en de andere kwamen ook weer netjes terug op het honk. Al met al dus hele avonturen zo. Ik had begin van de afgelopen week wel gigantisch de smoor in over dat geelbonte jong. Nou ja, de slijt wel weer. Met het nieuwe hok ben ik deze week wel weer verder gekomen. Ik heb een paar foto's gemaakt. Dan kun je een idee krijgen hoe het eruit komt te zien.

De voliere is 4 meter lang en 1.70 meter diep. Er zitten 5 rijen van 4 broedhokken in. Zoals je kunt zien zitten de broedhokken er inmiddels in. Als ik het hok voor de tweede keer groen heb geverfd, kan het gaas erop en kan ik het verder afwerken. Links zit de toegangsdeur en aan de rechter zijkant zit een deur die toegang geeft tot de machinekamer, voor de lopende banden etc.

06-05-2012; na een heerlijk klein weekje vakantie de draad weer opgepakt. Gelukkig een paar bezette eieren maar helaas ook weer een enkele onbevruchte. Vandaag weer nieuwe foto's gemaakt van de jongen en enkele oudere beesten die nog niet op de site stonden. Met de jongen gaat het op zich goed. De oudste beginnen vel te schieten en krijgen praatjes. De oudste is een blauwbont en die wordt eigenlijk steeds mooier. Een genot om naar te kijken. Ik heb ook weer een paar nieuwe koppels gemaakt omdat er over een ruime week weer platsingsruimte komt bij de voedsterkoppels. Zo houden we alles zoveel mogelijk in evenwicht. Helaas zijn de voedsterkoppels tot nu toe erg onregelmatig met leggen en dat geeft wel wat problemen. Dat komt denk ik door de aanhoudende kou. Normaal gesproken zijn ze veel broedser als het wat warmer is. Ik weet nog goed dat het in januari zo "warm"was dat ik eerder ben begonnen met telen dan ik eigenlijk van plan was. Nou, het is wel effe wat anders gelopen!! De bouw van de eerste nieuwe voliere gaat ook wel goed. Het zit nu in de afwerkfase. Er gaat een hoop tijd in zetten allemaal hoor. Dat valt wel tegen. Maar goed, het wordt ook wel heel mooi, al zeg ik het zelf. Ik heb nu de lopende banden erin gemaakt. Alleen moet ik ze nog op maat knippen en plakken. Ik schat in dat het hok over twee weken klaar is. Dan kunnen alle broedkoppels erin en kan het feest beginnen....

21-04-2012; Vandaag nieuwe foto's op de site gezet van de jongen. Alles is nu weer actueel. Van de week weer een paar onbevruchte eieren weg moeten doen. Er ligt op dit moment nog maar één bevrucht ei onder de voedsterkoppels. Van 5 koppels maar één bevrucht ei van de laatste ronde. Moet ik er wel bij zeggen dat de eieren van de voedsterkoppels heel lang op zich lieten wachten dus het kan zijn dat de eieren te lang bewaard waren en dat daarom de bevruchting niet goed was. Nieuwe ronde , nieuwe kansen. Ik heb nu van 5 koppels eieren liggen en 3 koppels voedsterduiven zijn ook zo ver. De andere twee komen hopelijk ook snel zodat ik de eieren niet zo lang hoef te bewaren. Dan is er meer kans dat er bevruchte eieren liggen. Vandaag weer de hele dag aan het bouwen van mijn 1e voliere bezig geweest. De broedhokken ingebouwd en gewit. Dat moet hierna nog een keer dus het is nog niet helemaal af. De rest van het hok verder afgebouwd. Van lieverlee gaat het erop lijken. De komende week komt het nog niet gereed. Dan heb ik een week vakantie dus voor de vakantie komt het nog niet voor elkaar. Gelukkig zitten de duiven onderdak dus die tijdsdruk heb ik niet.

15-04-2012; Helaas is er deze week weer een groter jong dood gegaan. Het jong bleef al achter met de groei en tegen de tijd dat het zelf moest gaan eten was het eigenlijk te klein om dat te kunnen. Vanaf de geboorte was eigenlijk het al een scharminkeltje, kwam laat in de veren en bleef heel klein vergeleken bij leeftijdsgenoten. Het beestje is dan toch dood gegaan. Wel jammer want het was een mooie bonte, grijs/schimmel en van hele goede ouders. Op naar de volgende. Deze week ook druk aan het bouwen aan mijn nieuwe hokken. Ik schiet al wel lekker op maar het kost allemaal veel tijd. Voordeel is wel dat de duiven onderdak zitten en ik dus op het gemak het spul kan afwerken voordat ze over verhuizen. Deze week ook een paar onbevruchte eieren weggehaald. 6 stuks om precies te zijn. Dat was even een tegenvaller. Nieuwe ronde ingezet met dezelfde koppels. Ben benieuwd. Op dit moment zes nieuwe koppels gemaakt. Ik hoop dat de voedsterduiven ook wat meer volgens planning eieren gaan leggen. In het begin van het jaar is dat nog wel eens onzeker en dan liggen eieren soms wat langer voordat je ze kunt plaatsen, soms onbevruchte eieren tot gevolg hebbende. Tenminste, dat zou kunnen. We houden het daar maar op. Vandaag 2 jongen apart gezet en binnenkort volgen er nog een paar.

09-04-2012; Vandaag weer een paar nieuwe foto's van jongen op de site gezet. Er ligt weer een prachtig geelbont jong in de schaal en daarnaast een roodbont broertje. Dat zijn jongen van die roodbonte doffer die ik pas ben kwijt geraakt. Deze twee jongen zijn dus de laatste van deze doffer. Ik bof wel dat er weer een geelbonte bij zit. Ze worden goed gevoerd dus het gaat hopelijk helemaal goed komen. Beide piepertjes hebben een mooi wit plaatje in aanbouw. Ik heb ook weer nieuwe jongen liggen. Twee van een witte doffer x een geelkras duivin. Ze beginnen een beetje stoppels te krijgen. Ik denk dat er 2 blauwbonte met veel wit uit komen. In ieder geval een donkere staart. Dat is al wel te zien. Dan zijn er twee dagen geleden nog 2 kleintjes geboren. Daar valt nog helemaal niets over te zeggen wat kleur betreft. De ouders zijn een krasblauwe doffer en een blauwbonte duivin. Ik ben de afgelopen dagen druk met het bouwen van een nieuwe voliere. Het geraamte van de voliere staat. Ik had gehoopt vandaag ver te komen met het inbouwen van de broedhokken. Maar de regen gooide roet in het eten. Ik heb trouwens hokken gekocht met een lopende bandsysteem erin. Helemaal te gek, ik moest er eerst wel even aan wennen maar nu ik er eenmaal over uit ben dat ik dat wilde, ben ik super enthousiast. Via MP kwam ik in contact met een gast die deze hokken zelf heeft gehad voor zijn posters. Het hele spul lag al een half jaar uit elkaar en het was voor hem ook even zoeken hoe het allemaal in elkaar moest passen. Toen in eenmaal door had wat een geweldig gemak dat gaat leveren, was ik er snel uit. Als het allemaal lukt heb ik dadelijk 2 volieres met ieder 20 hokken (5 rijen van 4) De broedhokken zijn 70 breed en 65 diep en 40 hoog. De andere hokken zijn 50 x 65 x 40. Ik ga het hele spul op mijn gemakkie opbouwen en in de verf zetten en ik hoop de duiven gauw te kunnen verhuizen. Mijn hele tuin moet dan ook nog omgebouwd dus ik ben nog wel even bezig. Maar ik heb er veel lol in om het nu goed in orde te maken. Ik zal t.z.t. wel foto's plaatsen op de site.   

03-04-2012; vanmorgen vroeg even schrikken in het broedhok. Bij de schaal met de 2 blauwe jongen (helemaal in de veren) lag er één dood in de schaal. Helmaal koud en geen voer in de krop. Het is natuurlijk flink koud geweest afgelopen nacht, dus ik denk dat de kou in combinatie met niet voeren de oorzaak is geweest. Het was een jong wat al wat kleiner bleef vergeleken bij zijn nestmaatje maar toch. Dat had ik echt niet verwacht. De ouders voeren normal gesproken goed, maar kennelijk is er nu iets mis gegaan. Wel balen. Bij de andere jongen die nog niet zelf eten was er ook niet veel voer in de rkop dus ik hiel mijn hart vast vandaag. Gelukkig was er vanavond bij elk jong weer voer in de rkop dus ze worden wel gevoerd. Bij al dez ebroedkoppels is het ook weer tidj dat de duivin nieuwe eieren legt dus dan komt het op de doffers aan en dat wil wel eens mis lopen, zo blijkt. Jammer maar helaas.

01-04-2012; Afgelopen week druk geweest met de voorbereidingen voor het bouwen van een nieuwe voliere achter in mijn tuin. Ik ben natuurlijk eerst voor goede raad bij duivenvriend Alex Kok langs geweest. Hij is timmerman en heeft onlangs zelf ook nieuw gebouwd. Samen met hem heb ik een plannetje opgesteld en daar ben ik nu de materialen voor aan het verzamelen. Afgelopen zaterdag als eerste de achterwand gemaakt. Het begin is er dus. Het hok wordt een open front voliere van 4 x 1.70 mtr. Aan de lange wand komen de broedhokken. De duiven doen het verder goed. De  nieuwste jongen kleuren al aardig. Het worden een zilvervaal, een blauwbont/blauwschimmel en 2 blauwen. Dan komen er ook nog 2 aan waarvan er wellicht 1 geelbont wordt. Tot nu toe is het helemaal kaal en nu begint er een enkele stoppel op zichtbaar te worden. Over een weekje weten we meer. Ik zal ze gauw op de foto zetten dan kun je meekijken. De duiven heerlijk laten vliegen deze mooie dagen. Ook omdat het nu lekker langer daglicht is. Sommige doffers en duivinnen van vorig jaar lijken wel steeds mooier te worden. Als ik ze uit heb gaan ze af en aan en leven ze zich heerlijk uit achter elkaar aan. Machtig om naar te kijken.

27-03-2012; Ik heb weer wat foto's op de site geplaatst van de laatste jongen die inmiddels een beetje kleur krijgen. Vier stuks; een blauwbontje, twee krassen of krasroeken en één waarvan ik nog niet kan zeggen welke kleur het wordt. Het lijkt nu wel een beetje leverkleurig maar dat kan haast niet vanwege de ouders. We zullen het dus zien over een ruime week ofzo. Vandaag zijn er ook weer 2 nieuwe eieren uitgekomen. Spannend want het zijn 2 jongen van de roodbonte doffer (die ik kwijt ben geraakt) x geelvaalbonte duivin. Daar heb ik vorig jaar die twee gelen uit geteeld. Een van deze jongen is bijna helemaal kaal, een kenmerk van een dunkleur.....maar ....we juichen niet te vroeg. Eerst zien en dan geloven he!!We wachten het rustig af. Aan het einde van de dag lagen beide er met een goed gevulde krop heerlijk bij. Dat is een goed teken. Met de eierproductie gaat het heel goed. Alles loopt volgens planning. Ik ben druk aan het voorbereiden om nieuwe volieres te gaan bouwen. Alles bij elkaar komt er nog een hoop bij kijken. Het komt erop neer dat de hele indeling van mijn achtertuin op zijn kop staat. Dat houdt dus in dat ik niet alleen 2 nieuwe volieres moet bouwen  maar ook dat ik een stuk grasveld moet verleggen, een deel van het terras afbreken en op een andere plek weer moet neerleggen. En dan gaat het om van die lekkere gewassen grinttegels he, Nou, als je er daar tien van heb gehad dan worden ze ineens een stuk zwaarder. Last but not least moet ook een tuinborder weer worden verplaatst. Langs de rand liggen stapelblokken van 30 kg. per stuk....!! Dat wordt dus zweten de komende weken. Ik wil het wel z.s.m. klaar hebben. Vooral natuurlijk vanwege de nieuwe volieres :)

19-03-2012; Afgelopen dagen weer wat nieuwe foto's geplaats op de site. Zowel van de doffers, de duiven als de jongen. Ik heb het hele bestand op de site geactualiseerd. Ik heb gemerkt dat het met de bevruchting van de eieren de goede kant op gaat. Steeds minder onbevruchte eieren, en dat is natuurlijk mooi. Dan kan de productie een beetje goed op gang komen.

17-03-2012; heerlijke dag vandaag. Vandaag een nieuwe duivin uitgewend. Die had ik al een poosje in huis maar het was er nog niet van gekomen om haar te laten vliegen. Ze is weer netjes terug op het hok. De rest van de beestjes ook uitgehad. Ik had vanmorgen wat bijzonders. Een gekoppelde duivin zou over een paar dagen een eerste ei gaan leggen. Gisteravond zat ze er opeens helemaal beroerd bij. Ik schrok ervan en heb haar apart gezet. Vanmorgen direct gekeken hoe ze de nacht was doorgekomen. Ze leek opeens een stuk beter. Ik nam haar in de hand en ze voelde ook weer direct beter dan gisteren. Ik zag wat raars op de grond tussen de mest en de bodembedekking liggen. Het bleek een kapot ei te zijn dat niet verkalkt was. Het leek wel een soort plat wit gummy (pingpong)balletje. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Vreemd omdat de duivin altijd een pikpot en/of grit ter beschikking hebben. We zullen deze duivin (en de anderen) nog extra grit gaan aanbieden voor de kalkproductie. Ik hoop dat ze verder opknapt. Vanavond kwam mijn vrouw opeens met een nieuw idee uit de hoek. Ik had al eens laten vallen dat ik een nieuwe duivenhok wilde bouwen. Ons houthok is heel klein omdat mijn volieres steeds groter zijn geworden in de loop van de jaren ( herkenbaar?) Bovendien zijn de bestaande volieres niet zo op gemak gericht. Schoonmaken kost me steeds meer moeite en als ik gasten heb is het ook een beetje behelpen. Ik had zelf niet zo'n goede oplossing voor het bouwen van een nieuw hok bedacht, dus daar was mijn vrouw gauw mee klaar. Ik eigenlijk ook. Vanavond kwam ze opeens met een briljant idee om het nieuwe duivenhok een plek te geven aan het einde van de tuin, tegen de garage aan. De bestaande volieres worden dan deels houthok en door de ruimte die er vrij komt hebben we tegen het huis meer zitruimte. De nieuw te bouwen voliers staan zodoende veel minder in de weg en de tuin blijft ruimtelijk open i.p.v. een lange pijpenla met de ene kant helemaal volgebouwd met achteraeenvolgend een houthok van 5 meter en dan een hok van 4 meter ofzo. Ik ben dus heel blij met het lumineuze idee van mijn vrouw en ga gauw tekeningen maken en verder denkwerk doen. Heerlijk, ik heb er al zin in om te gaan bouwen.....

16-03-2012; Afgelopen week zijn er 4 eieren uitgekomen. 2 x 1 bevrucht ei en 1 x 2 bevruchte eieren. In het begin van het jaar is de bevruchting toch wel een stuk minder hoor. Nu het wat meer naar de lente gaat zal het wel beter worden. Een van de nieuwe jongen is een jong van de roodbonte doffer die ik kwijt ben geraakt. Ik had hem gekoppeld met een geelkras duivin. Ik ben dus heel benieuwd wat er voor jong uit gaat komen. Je hoopt natuurlijk op een geel(bont) jong maar dat zal toch echt een toevalstreffer zijn. We zullen eerst maar eens afwachten of het beestje de eerste dagen doorkomt. Ik heb wel de mazzel dat het bij een topkoppel voedsters ligt. Die hebben in de afgelopen jaren al heel wat jongen groot gebracht bij me. Een ander jong is van mijn bruintijger duivin x krasbonte doffer. Het zou toch ook wel leuk zijn om een mooie bruin getijgerde doffer terug te telen uit deze prachtige duivin. Ze is trouwens niet alleen mooi maar ook buitengewoon actief. Een heerlijke duivin die maar af blijft gaan als ze buiten is. De twee jonkies in één nest zijn van één van mijn blauwbonte doffers x blauwgekraste duivin. Daar verwacht ik ook veel van. Vooral deze duivin vererft heel mooi. Van de doffer weet ik dat nog niet. Die is van vorig jaar. Ik heb ook weer een paar nieuwe koppels gemaakt. De planning liet dat weer toe. Doordat ik een veel minder aantal broedkoppels heb dan vorig jaar kan ik minder koppelen. Ik moet dat dus ook selectiever doen. De oudste jongen zijn al lekker gegroeid. Ik zal ze dit weekend op de foto zetten. Dan kan iedereen meekijken. Het vijfde jong van dit jaar wordt een nak met een prachtige kop/snavel. Foto volgt gauw.  

12-03-2012; Eergisteren aan het einde van de dag mijn roodbonte doffer kwijt geraakt. Ik had de hele middag duiven uitgehad. Geen enkel probleem. 's avonds bij het voeren van het hele stel, liet ik nog 2 doffers en 2 duiven buiten scharrelen die niet zoveel buiten komen. Die zitten in de broedvoliere. Ik had die roodbont nog lekker op en rond de voliere horen scharrelen maar na het voeren telde ik maar 3 duiven buiten en die roodbont was niet te zien. En dat bleef zo. Wat baalde ik daarvan zeg. Niks gemerkt van een roofvogel ofzo, maar ik ga er wel van uit dat hij gepakt is. Te meer balen omdat dat de doffer was die dat geelbont doorgaf. Die kleur heb ik nu wel vastgelegd in twee jongen maar ik had hem nog wel nodig voor een goed vervolg. Ik heb bovendien nog een andere bloedlijn geel dus die wilde ik daarmee mixen. Dat gaat dus even niet door. Gewoon helemaal fout dus. Nou ja, ik heb nog 3 eieren van hem liggen. Hopen maar dat daar nog wat moois uitrolt. De eerste vier jongen heb ik apart gezet en die groeien lekker. Het vijfde jong zit in de stoppels. Zo te zien wordt het en lichte puitblauwe met een donkere staart. Ik zal binnenkort een foto plaatsen. De andere jongen beginnen nu een beetje te tonen. Ook die zal ik gauw weer op de kiek zetten. Deze week komen er wat eieren uit als het goed is. Het wordt mooi weer dus dat is prima. Dan worden de duiven wat broedser en zal het beter gaan met de bevruchtingen.

05-03-2012; Er is inmiddels weer een nieuw jonkie geboren. Alweer een paar dagen oud en het gaat voorspoedig. Zo in het begin druppelt het wat met de jongen. Over een week komen pas weer de volgende eieren uit. Met de grotere jongen gaat het ook heel goed. Ze kunnen deze week bij de ouders vandaan. Leuk om te zien hoe die zich weer ontwikkelen. Vrijdagavond heb ik weer een vreemd avontuur beleefd. Jonge duiven kunnen je soms de stuipen op het lijf jagen.....Ik was vrijdagmiddag een beetje op tijd uit het werk en kon dus de beesten nog lekker uitlaten. Ik had ook de twee geelbonte jongen buiten, die vliegen nog niet zo super normaal gesproken. Eén ervan is doffer en de andere is duivin. Die laatste vliegt nog niet of nauwelijks. De doffer maakt zo nu en dan al een rondje "in het gat". Dat deed hij nu dus ook. Hij zag zoveel doffers en duivinnen om zich heen vliegen en afslaan!! Hij dus ook aan het vliegen. Ik zag hem op een gegeven moment over mijn huis uit zicht verdwijnen. Na enige tijd bemerkte ik dat hij niet meer te zien was. Alle duiven en doffers vlogen af en aan en waren druk met elkaar. Een drukte van belang in de lucht en om het hok. Maar die geelbonte was in geen velden of wegen te bekennen. En dat bleef zeker een uur zo. De avondmaaltijd zat ik niet rustig. Mijn vrouw viel dat natuurlijk op. Ik vertelde haar wat er aan de hand was. Een paar minuten later zei ze opeens; "is dat hem?"Ze wees naar de huizen aan de overzijde achter ons huis op een afstand van zeker 50 meter van ons huis. En verrek, daar zat die geelbonte op de schoorsteen. Met een nek als een postduif. Gelukkig dacht ik, hij is terecht. Ik was nog niet uitgedacht of mijn vrouw zegt; "hij vliegt weer weg hoor en hij gaat de verkeerde kant op" Ik was te laat om te zien waar hij naartoe ging maar op het moment dat ik met mijn neus tegen de schuifpui gedrukt stond, kwam hij voorbij en schoot hij rechtdoor het gat weer uit. Ik snel naar buiten. Maar nee hoor, geen geelbonte te bekennen. En dat bleef zo. Het werd langzaam donkerder, en de geelbont was nergens te zien. En dat bleef zo.... Wat had ik gruwelijk de pest in. Dat zal wel roofvogelvoer worden....De volgende morgen moest ik er vroeg uit vanwege verplichtingen. Het was net een beetje licht toen ik achter naar buiten stapte. Zou die geelbont..... je houdt toch goede hoop.........en ja hoor, vijf huizen verderop zat hij als balletje in de dakgoot. Man , man, man, wat een gedoe. Het duurde nog wel even voordat hij de weg naar de voliere weer gevonden had, maar een half uur later was hij weer binnen. Ik had mij de afgelopen dagen net gestort op de verervingsleer van duiven en was tot de conclusie gekomen dat die geelbont een fokzuivere doffer was. Dat biedt dus echt perspectieven om geelbont nageslacht te kweken met deze gast. Maar dan moet hij wel beschikbaar blijven!! Hij is er nu nog steeds en ik hoop dat hij snel voor wat nageslacht kan zorgen, ppppppffffttttt.  

29-02-2012; Eens in de vrier jaar kun je op deze dag wat schrijven, dus dat doen we dan maar even. Ik heb de nieuwe foto's geplaatst bij de jongen 2012. Ze zien er best aardig uit vind ik. Vooral die met de grote witte plaat is natuurlijk interessant. Dat valt me toch elke keer wel op hoor, ik kijk toch wel heel snel naar of een jong bont is. Dat vind ik toch het mooiste. Later komt dan wel of het ook een goede canaria is, maar het eerst kijk ik toch naar de kleur van de veren en de mate waarin het beestje bont bij zich heeft. Als dat het geval is, vindt ik dat toch het meest leuk. Als de jongen wat groter worden zie je pas of het ook een goede canaria wordt. Dat verschilt trouwens ook wel hoor. Sommigen zeggen dat je in de schaal al kunt zien of het een topper wordt of niet. Dat is soms wel zo maar lang niet altijd. Ik heb van beide kanten afwijkingen daarvan gezien. Dus zowel beestjen die in de schaal top leken en na uitgegroeid te zijn minder top waren als andersom. Stand, structuur, rugafdekking, vleugeldracht e.d. zie je pas veel later. Het is dus wel zaak om jongen de tijd te geven om uitb te groeien. Dan kan je dus voor verrassingen komen te staan. Ik hoor gelukkig regelmatig van liefhebbers die jongen van me gekocht hebben dat die beestjes zo mooi zijn uitgegroeid. Leuk om te horen natuurlijk en dat klopt dus ook vaak gewoon. Ik ben wel benieuwd hoe het anderen vergaat met de kweek?

27-02-2012; De jongen zijn inmiddels flink gegroeid. De oudste is nu bijna een maand oud en zal één dezer dagen zelf kunnen eten. Van de drie die daarna komen zal ik morgen foto's maken. Ik heb er even mee gewacht omdat de kleur nog niet goed te zien was. Dat is nu wel het geval. Het zijn drie blauwbonte. Eén ervan is mooi bont met een mooie witte plaat. De tweede is wat minder bont en een klein wit driehoekje voorop. De derde is blauw met een enkel wit plekkie op de kop en witslag. De koppies zijn allemaal wel o.k. Ik heb ook nog een koppel voedsterduiven extra gekregen. Ik heb nu 7 van die koppels. Die moeten het dit jaar gaan doen!! Zo in het begin van het seizoen duurt het soms wat langer voordat duiven eieren leggen. Het is in ieder geval nog wat wisselvalliger. Dat betekent soms dat je eieren van de canaria's niet kwijt kunt omdat de voedsterduiven nog niet aan eieren toe zijn. Een stel eieren dat "op het randje" was (10 dagen oud) heb ik van de week geplaatst en ik ga morgen kijken of ze bevrucht zijn. Ik verwacht er eigenlijk niet zoveel van. Om de paar dagen check ik de planning van de koppels om zo efficient mogelijk te kunnen werken. Als je op tijd koppels maakt, heb je op de goede momenten eieren om te plaatsen. Dat is de uitdaging.

18-02-2012; Vandaag even de eerste foto's gemaakt van het eerste jong van dit jaar. Ik heb er ook één op de site gezet. Het jaar 2012 op deze site is dus vanaf vandaag geopend. De volgende drie hebben nog geen kleur dus daar moeten we nog een paar daagjes op wachten. Ze liggen er wel goed bij. Volgend weekend zijn ze waarschijnlijk wel met een kleurtje te zien.

15-02-2012; vandaag had ik wel wat bijzonders. Ik ging ervan uit dat ik drie jongen had liggen. Bij één stel had ik toch 2 bevruchte eieren gezien. Ik begreep al niet dat er maar één jong lag . Omdat het zo bar vroor wilde ik de ouders niet zo erg van het nest afhebben om eens op het gemak naar de jonge te kijken. Daardoor heb ik dus één jong gemist. Vandaag kwam ik erachter dat er bij één stel dus 2 jongen lagen i.p.v. één. Mazzeltje dus. Wel raar want ik was volledig in de veronderstelling dat er maar één lag. Ik wilde het niet uitgekomen ei weghalen dus tilde de duivin op het nest wat hoger op en zag toen tot mijn verbazing een tweede jonge liggen. Er liggen nu dus 4 jongen. Het eerste jong van dit jaar (1 feb.) wordt prachtig blauwbont met een mooie witte plaat. Dat is dus een mooie opsteker. Het jong ziet er goed uit. Mooie kop en mooie brede, "vette" snavel. Niet zo'n ielig smal puntig dingetje, je kent dat wel.....Dus dat belooft wat. Het jong is uit een spaanse blauwbonte duivin x een krasblauwe "eigen"doffer van vorig jaar. De duivin is een laag type met een wat langer lijf. De doffer heel kort en iets hoger op de poten en heeft een supermooie kop. Het jong heeft dus de kleur van haar moeder en ik hoop de kop en het postuur van pa. Dat zou helemaal super zijn. Vandaag ook weer drie nieuwe koppels gemaakt. Ik hoop dat het allemaal gaat passen met het plaatsen van de eieren. Zeker zo in het begin van het seizoen is dat meestal onberekenbaar.

13-02-2012; Hehe, gelukkig wat warmer geworden. Ik ben er blij mee. Vanavond mijn hele hok weer eens lekker schoon gemaakt. Met die vorst is alles binnen no time steenhard en is schoonmaken geen doen. Nu alles weer zacht werd gauw alles schoon geschraapt anders zien ze er binnen no time niet uit als je niet uitkijkt. Gisteren het oudste jong geringd. Het wordt een mooie bonte. Ik zal hem woensdag eens even op de foto zetten. Dan kun je meekijken. Volgens mij is het geen verkeerde maar dat moeten we natuurlijk verder afwachten. De twee andere kleintjes groeien goed en zijn inmiddels een paar dagen oud. Ik heb dus van deze eerste ronde (5 koppels eieren) 3 jongen overgehouden. Zeven eieren onbevrucht. Ik zal die informatie ook naar de SIS toesturen. Daar werd immers om gevraagd. Vandaag trouwens weer twee nieuwe eieren geplaatst onder voedsterduiven. We gaan nu maar gewoon door he.... Ik heb die twee geelbonte ook weer op de foto gezet. Ze worden toch wel heel mooi hoor (al zeg ik het zelf) en zijn een genot om te bekijken. We gaan er dit jaar weer mee verder telen. Benieuwd wat dat allemaal voor moois gaat geven.

06-02-2012; It giet oan. Vandaag het tweede jonkie van dit jaar geboren. Ijs of geen ijs, het gaat gewoon door Lachen Het eerste jong van dit jaar groeit goed. De ouders zijn met geen stok van het nest af te krijgen. Mooi om te zien hoor. De vorst moet natuurlijk niet al te lang aanhouden he. Dan wordt het niet leuk meer. Als de jongen groter worden en zichzelf nog niet warm kunnen houden..... Het is geen pretje zo met al dat ijs in de voerpotten. Ik haal 's avonds de waterbakken eruit en plaats ze 's morgens vroeg voor het werk weer terug. Dan gaat het goed. Ik heb mijn volieres wel tegen de wind beschermd met glazen panelen en voor het deel wat niet met glas is afgedekt heb ik een dikke oude deken hangen. Dat scheelt toch een paar graden in de voliere. Ik vind de elfstedentocht heel leuk en aardig maar voor mij mag het warm water gaan regenen. We wachten het maar af en houden het hoofd koel.

01-02-2012; Zo, dat is effe wat ander weer als een paar weken geleden. Wat een barre kou. Ik hoop dat het gauw weer over is. Al dat gedoe met die bevroren waterbakken. Begin van vorige week de eieren geschouwd van de 5 koppels broedstellen. Er waren helaas maar 4 eieren bevrucht. Dat heeft toch echt te maken met het vroeg koppelen hoor. Dat lijkt me duidelijk. Maar goed, dat risico had ik wel ingecalculeerd. Maar ja, je hoopt toch..... tegen beter weten in.... Twee koppels canaria's opnieuw gekoppeld voor een nieuwe kans. Vandaag kwam ook het eerste wel bevruchte ei uit. Zul je net zien, met die strenge vorst op dit moment. Nou ja, de eerste dagen kan niet zoveel gevaar omdat de ouders er dan nog de hele dag bovenop zitten en het jong lekker warm houden. Het jong is bovendien alleen want het tweede ei was niet bevrucht, dus hij heeft het rijk alleen. Het eerst jong van 2012 dus op 1 februari. Vorig jaar had ik de eerste jongen op 6 januari maar toen was ik niet gestopt met telen aan het einde van het seizoen. Vandaag ook weer foto's gemaakt van wat late jongen van vorig jaar en twee nieuwe krasbonten die ik van Rob Planken heb overgenomen. Ik moet nog meer foto's maken. Wordt vervolgd dus. De twee geelbonten worden ook steeds mooier. Die heb ik maar weer op de kiek gezet. Afgelopen zaterdag trouwens nog even op de championsshow in Nieuwegein geweest. Helaas zaten er niet zo veel canaria's. Hoogste score was een blauwbonte duivin met 95 punten. Dat (die punten) viel ook een beetje tegen. Ik denk dat het een duivin was van Rene van Puffelen. Soortgelijke blauwbonte beestjes heb ik zelf ook. Ik herkende de lijn, zal ik maar zeggen. De scores van de canaria's waren niet echt om over naar huis te schrijven vond ik. Volgend jaar ga ik daar echt zelf insturen. Er moeten wel wat meer canaria's geshowt gaan worden hoor. Overigens was het aantal valenciana's bijvoorbeeld ook maar zeer matig.

23-01-2012; afgelopen ruime week niet zo veel gebeurd. Ik heb inmiddels 5 broedkoppels op eieren liggen. Het zesde koppel moet nog leggen. Er liggen inmiddels 2 eieren te wachten op een plekkie. Over een paar dagen weet ik of de eerste eieren bevrucht zijn. Altijd weer spannend zo vroeg in het jaar. Ik ben nog op zoek naar 1 postduivin en 1 koppel om mijn broedstellen compleet te maken. Wie heeft er wat voor me? Wel een beetje in de buurt van Putten hoor. De laatste jongen van vorig jaar beginnen een beetje te tonen. Vooral de twee geelbonte worden wel heel mooi.Eén van hen is nog een beetje aan het ruien dus ik wacht nog even om een nieuwe foto van ze te maken. /de rest van dduiven doet het wel goed. Ik ga overigens geen duiven showen op de championsshow van volgende week in Nieuwegein. Ik zou dat eerst wel doen maar ik heb me bedacht. Ik was de inschrijving eerlijk gezegd een beetje uit het oog verloren en toen bleek dat dat al vóór 3 januari had moeten plaats vinden. Dat is dus niet gelukt. Ik vind het ook niet zo erg want ik had toen al een paar duiven die ik wilde showen, gekoppeld en dus ging dat niet door. Dat scheelt moe bovendien een hoop gedoe met wegbrengen/ ophalen etc. Ik merk ook wel dat ik nog een beetje een katterig gevoel heb van de keuring op de SISdag. Dat speelt ook wel een beetje mee. Ik ga aanstaand weekend wel even kijken op de show. Samen met Alex denk ik. Ik ben benieuwd wat er aan canaria's zit.

15-01-2012; Mooi weer vandaag in Putten en vanmiddag de beestjes weer lekker uitgehad. Gisteren ook, dus ze komen dit weekend wel aan hun trekken. Ik heb gelukkig nog steeds geen last van de slechtvalk dus mij hoor je niet mopperen. Vijf koppels canaria's hebben inmiddels eieren gelegd en drie koppels broedazers. De eerste eieren liggen dus in de schaal. Ik heb de administratie weer opgeschoond en het broedseizoen is dus voor mij begonnen. Ik ben heel benieuwd wat 2012 gaat brengen. Ik ben ook erg benieuwd wat het weer gaat doen. Stel je voor dat er geen lange vorstperiode meer komt. Dat zou toch heerlijk zijn!! Ik teken ervoor. We wachten dat maar af. De jonge canariadoffers van 2011 gaan het nu pas echt lekker doen. Ze zijn nu volwassen, althans de meeste, en ze beginnen nu in de gaten te krijgen hoe dat moet met een duivin. Dat geldt ook voor de jonge duivinnen. Ik heb 2 jonge roeks duivinnen die altijd voor de doffer binnen zijn. Beide duivinnen komen uit dezelfde ouders, de één is alleen geboren bij Alex en de ander bij mij. Er zit echt koppie koppie op deze twee dames. En je gelooft het misschien niet vanwege de kleur, maar ze maken elke doffer gek. Sommige zelfs zo dat ze geen andere duivin aankijken maar als één van de roeksduivinnen in de buurt is dan weten ze niet hoe druk ze zich moeten maken. Heel apart.

03-01-2012; Zo, het nieuwe jaar is weer begonnen. Wat een weertje vandaag zeg. Het ging hier flink tekeer. Ik heb vandaag toch maar 6 koppels gemaakt en ook de voedsterduiven gekoppeld. Sommige canaria's beginnen al eieren te leggen en ook 2 broedkoppels hadden al een ei. Het eerste legsel van jonge duivinnen gebruik ik ook niet altijd. Vaak leggen ze ook maar één ei voor de eerste keer. Dus het kan best nog even duren voordat er eieren liggen. En de ene duif is sneller dan de andere. Ik wilde eerst nog een paar weken wachten maar de gelegde eieren hebben me anders doen besluiten. We zullen zien hoe het uitpakt. Een berg vorst in februari/maart kan natuurlijk roet in het eten gooien. Zeker met zo'n open hok als ik heb. Met een stuk minder voedsterkoppels ( 6 nu i.p.v. 15 vorig jaar) is het trouwens lastiger om een eerste selectie te maken. Ik kan wel 3 x zoveel koppels maken dus ik moet goed weten wat ik doe. Ik heb in de afgelopen tijd een overzicht gemaakt van de raskenmerken (+ afkomst) van al mijn canaria's. Ouders zowel als de jongen. Ik heb daarvoor de standaard scores gebruikt zoals ze die op de tentoonstelling gebruiken. Als ze op de SIS gekeurd zijn heb ik die score overgenomen en voor de andere heb ik zelf een score gegeven. Ik heb ook een overzicht gemaakt van welke jongen (+ raskenmerken) er uit bepaalde doffers en duivinnen zijn gekomen. Dat geeft mooi inzicht in wat de beste koppels zijn, welke raskenmerken er van welke doffer of duif sterk of minder sterk terug komen etc. Het is even werk allemaal maar het loont wat mij betreft de moeite wel. Ik heb nu beter zicht op de reden van bepaalde selecties. Geen garantie op succes maar wellicht wel een stap voorwaarts om te komen tot nog betere kwaliteit canaria's. Ik vindt het bovendien leuk om te doen. Dat is natuurlijk eigenlijk het belangrijkste. Als je dat niet leuk vindt moet je het gewoon op het oog doen. Dat kan op zich ook prima. Zeker als je niet zoveel canaria's hebt. Het lastigste vind ik nog het selecteren op karakter. Sommige canaria's zijn gewoon geweldige dieren in de omgang maar missen bepaalde belangrijke raskenmerken. Vanwege dat laatste zou je ze weg moeten doen maar ja, het zijn zulke fijne beesten.... Zo heb ik laatst een blauwbonte duivin weg gedaan aan Andre in Naaldwijk. Die at bijna uit je hand, zo vreselijk tam was die duif. Het was een vroeg jong van dit jaar en ik heb haar een paar keer eerder weg willen doen maar elke keer bedacht ik me. Ik ben me gewoon aan dat beestje gaan hechten. Ik heb haar uiteindelijk toch weg gedaan omdat ik er echt teveel had en de raskenmerken toch voorrang kregen. Bovendien zal Andre om een bonte duivin verlegen en hij had al een paar keer zijn neus gestoten omdat ik net bepaalde beesten had verkocht als hij belde. Dus..... nou ja, je herkent het misschien wel. Genoeg hierover; op naar het nieuwe seizoen. Veel succes allemaal met telen!!!

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb