buchon canario
BUCHON CANARIO » WAT IS EEN CANARIA WAARD?

Wat is een canaria waard?  juli 2016

Ik schreef het stukje tekst hieronder een paar jaar geleden. Dat was de (mijn) realiteit van toen. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en er zijn dingen veranderd. Er zijn minder liefhebbers die (specifiek) canaria's fokken. Er is ook minder vraag naar. Reden? Lastig ras met een beetje zwalkende standaard? Er is natuurlijk formeel wel een standaard maar ieder interpreteert dat naar eigen inzicht. En dat heeft tot gevolg dat er niet één type canaria is gekomen. Daarmee bedoel ik dat voor iedereen duidelijk dat dát een canaria is. Ik heb zelf in mijn bestand ook van die verschillende typen zitten. Als ik gasten op bezoek krijg die het ras nog niet zo goed kennen, kan ik ze dat ook mooi laten zien. Dat is ze dan binnen een kwartier duidelijk. Iedereen herkent dat dan ook wel. En het is mij duidelijk dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft voor een type.  

Dat is ook te merken aan de keuringen. Het zal voor keurmeesters niet meevallen om de canaria echt serieus te beoordelen. Ze zijn er in allerlei maten en soorten. Dat zie je volgens mij veel minder bij andere rassen waarvan de rassen al jaren standaard zijn. Bij de canaria's zie je bijvoorbeeld de afgeleide Valanciaan maar tegenwoordig ook (gelukkig) het wat kleinere type. Voor sommigen is dat weer te klein. Die vinden dat iets grovere weer mooier. En dan allerlei varianten tussen deze beide uitersten van wat forser en groter naar wat kleiner. En dan bijvoorbeeld de koppen; de één vindt de roofvogeluitdrukking en de "dikke" ronde kop van de valanciaan prachtig en de ander vindt juist een klein rond koppie weer passen bij de canaria. Zo zijn er nog veel meer voorkeurszaken te noemen.  

Andere reden voor het afnemen van de interesse voor canaria's is volgens mij ook de introductie van meer Spaanse rassen zoals de Moroncello, Morillero, Murciano e.d. Deze rassen trekken steeds meer fokkers over de streep om over te schakelen. Het lijkt er ook op dat de standaard voor deze rassen veel meer eenduidigheid geeft dan bij de canaria's. Ze hebben kennelijk meer specifieke raskenmerken die voor minder uitleg vatbaar zijn. 

Hoe dan ook, de waarde van de canaria in zijn algemeenheid is duidelijk gezakt. Er is nog wel een enkele liefhebber die € 25 of meer voor een hele knappe canaria wil betalen maar die zijn op één hand te tellen volgens mij. Ik zie nu soms behoorlijk goede canaria's op MP staan voor € 15 of € 20. En dan ook nog mooie bonte en niet allen maar een roek of kras. Dat kwam een paar jaar geleden niet voor. 

Ach ja, zo gaat dat. De wet van vraag en aanbod. Voor hetzelfde geld is het over 3 jaar weer andersom. That's life.

Belangrijkste is en blijft dat iedereen op zijn eigen manier plezier aan zijn duivenhobby beleeft. 

 

Wat is een canaria waard?  juli 2012

Ik verkoop regelmatig canaria’s via Marktplaats. Ik vraag haast altijd waarom de liefhebber canaria’s wil kopen. Op basis van die informatie heb ik in de loop van de jaren een soort indeling van liefhebbers gemaakt

Groep 1; de duivenmelkers die canaria’s telen voor de show en die het ras zo origineel mogelijk willen hebben hier in Nederland. Die zijn uiteraard het meest gericht op de raskenmerken. Die betalen rustig € 50,- of meer voor een goede Spaanse blauwgebande doffer. Voor een goede bonte met Spaans bloed worden zelfs nog hogere bedragen betaald.

Groep 2; de duivenmelkers die de canaria’s houden voor de tilsport. Gewoon omdat ze vinden dat het goede vliegers zijn, sterk en honkvast en je kunt er wat achter vangen. Die betalen nog geen € 15,- voor een hele knappe blauwgebande canaria doffer. Voor een beetje bonte canaria die er redelijk uitziet willen ze nog wel € 25,- betalen maar dan houdt het wel een beetje op. Je gaat toch niet zoveel geld uitgeven voor een tilduif!!

Groep 3; de duivenhouders die ook proberen mooie canaria’s te kweken maar niet ten koste van alles, maar er ook mee vliegen op de til of de volière. Voor een knappe blauwgebande doffer betalen ze nog wel € 25,- of misschien iets meer als het een heel knappe is. Voor een goed bonte canaria trekken ze wel € 50,- of € 75,- uit de knip. Een enkele keer zelfs wel meer…..Gewoon omdat het een mooie bonte is. Hij moet natuurlijk wel goed vliegen.

De eerste groep is het meest fanatiek in het verbeteren van het ras canaria. En ook het meest kritisch. Maar tegelijk denk ik dat die groep niet zo groot is. En dan ligt dat nog niet eens zozeer aan de financiële draagkracht van deze groep. De tweede en derde groep zijn volgens mij veel groter. Tussen deze twee groepen zit ook het minste verschil. In groep 2 wordt er niet of nauwelijks zelf specifiek met canaria’s geteeld.

Waarvoor zijn die drie groepen nou interessant. Nou, ze kijken alle drie op een andere manier naar een canaria. Voor de één moet het een zo raszuiver mogelijke vogel zijn met het liefst een paar castagnetten in zijn vlerken :) , voor de ander moet die mooi (bont) zijn en sterk en goed vliegen en de duiven uit de buurt meenemen. Voor de derde moet de canaria mooi zijn, de meeste raskenmerken goed voor elkaar hebben zodat je hem kunt showen en sterk en goed vliegen en je moet er wat mee kunnen vangen. De groep waarin je zit bepaalt dus voor een groot deel de prijs!!

Wil je in groep 1 zitten dan adviseer ik je om (bijvoorbeeld) voor een hele knappe roek of een kraai van een goede liefhebber (uit groep 1)gerust wat meer geld neer te tellen. Die roek of kraai kan jouw bestand kwalitatief flink verbeteren. In deze groep is de kleur van minder belang dan de raskenmerken.

Wil je in groep 2 zitten dan adviseer ik je voor zo min mogelijk geld een mooie bonte, goedvliegende maar bovenal honkvaste canaria te kopen voor max. € 25,- . Hoe die er, wat raskenmerken betreft precies uitziet, is niet zo van belang. Als het maar een beetje op een canaria lijkt. Of misschien wel op een “oude vliegvalanciaan”.

Wil je in groep 3 zitten dan adviseer ik je te proberen canaria’s te kopen bij liefhebbers die inmiddels een goed bestand aan beesten hebben opgebouwd en die niet (meer) de hoofdprijs willen hebben voor kwalitatief goede beesten die soms zelfs ook nog bont kunnen zijn. Maar neem ook gerust eens zo’n oude vliegvalenciaan voor een paar knaken.

Wat is een canaria waard?

Maak een Gratis Website met JouwWeb