Hallo beste duivenvrienden. Het was een poosje "Sound of Silence" vanuit Putten. Dat hebben jullie gemerkt. Andere beslommeringen hielden mij bezig en daardoor wat weinig aandacht voor de duiven. Ik heb wel lekker doorgeselecteerd en toch aardig wat dieren opgeruimd. Ik ben klaar voor het volgende seizoen. Ik laat de duiven als het even kan lekker vliegen. Ze beginnen het steeds beter te doen. De doffers hebben allemaal hun eigen hok en zijn inmiddels getraind om lekker naar huis te komen met een duivin. De meesten doen het aardig en zelfs heel goed. Een enkele eigenwijsneus hou je erbij. Op de til kan je dat niet hebben maar hier in Putten kan je iets meer geduld hebben. Ik geniet van het vliegen. Sommige dieren hebben zich best goed ontwikkeld. Andere vallen toch iets tegen. Met de bonte canaria's is het moeilijk om alle raskenmerken goed te krijgen. Vooral de ogen en de snavels zijn en blijven lastig. Ik heb een paar hele mooie doffers maar met één fout oog. Die houd ik voor de kleur. Totdat er een zelfde kleur komt met wel twee goede ogen. Ik heb vandaag 8 canaria's ingeschreven voor de championsshow in Nieuwegein. Ik hoop dat er wat meer canaria's worden ingestuurd. Ik heb ook alle duiven weer eens op de foto gezet. Dat is best een heel gedoe. Soms maak ik wel 10 of 15 foto's van 1 dier. En dan moet je nog maar kijken of er een bruikbare bij zit. Een paar moeten er nog weer over. De rest heb ik op de site geplaatst. Die is dus weer bijna bij wat foto's betreft. Ik wens iedereen die dit leest een hele fijne jaarwisseling en een bijzonder goed jaar 2014. Dat we maar weer veel moois mogen telen!! Tot 2014.

28-10-2013; Zo, de SISdag zit erop. De eerste keer dat ik dat life meemaak. Ik heb een paar jaar geleden twee keer een paar duiven aan mijn duivenvriend Alex meegegeven maar dat is toch niet zo leuk als er zelf bij zijn. Ik ben er nu bijna de hele dag zelf bij geweest en het was reuze gezellig. En leerzaam ook weer. Er waren ongeveer 75 canaria's dus er was best wat competitie. En er zaten ook best wat mooie dieren bij. Rene van Puffelen werd eerste met zowel een mooie duivin als een doffer, beide 96 punten. Ik geloof dat ik tweede was maar toen de prijzen werden genoemd stond ik even niet zo goed op te letten. Hoe dan ook; 5 van mijn canaria's werden met 95 punten beoordeeld, 1 x 94 punten, 7 x 93 punten en 1 x 92. Ik was wel tevreden met de keuring. Die werd gedaan door 2 keurmeesters. Die hadden elk een serie dieren te beoordelen en de scores werden daarna door beiden kritisch bekeken om te bepalen wie het beste was. Volgens mij is dat allemaal goed gegaan hoor. Leuk om dat eens van dichtbij maar toch ook van een afstandje mee te maken. Ik had met het keuren geen ervaring dus daar leer ik ook weer van. Zoals gezegd had ik wel vrede met de keuring van mijn dieren. Ik hou daarbij in acht dat ik probeer goede bonte canaria's te fokken. Het is zeker niet eenvoudig om die beter te laten zijn dan niet bonte canaria's. De beste canaria's zitten toch echt in blauwgeband, kraai en kras. Het is vooral niet makkelijk om een goed type bonte canaria te kweken. Vooral problemen met de ogen en de kop (snavel en vulling e.d.) liggen daarbij voor de hand. Maar ook de rugafdekking en de vleugeldracht spelen dan een rol. Ik merk toch dat ik ik in de loop van de jaren betere bonte dieren krijg. Het gaat niet snel maar er zit verbetering in. Dat geeft de burger weer moed om door te gaan. Wat bovenal het leukste is dat ik bijna elke dag plezier aan mijn duiffies beleef en niet alleen op de show. Het blijft ook leuk dat er veel meningen zijn over de kwaliteit van de dieren. Ieder heeft zo zijn idee over wat goed en minder goed is. Dat maakt het juist zo boeiend. Keurmeester zijn is niet eenvoudig, dat heb ik wel gezien nu. Petje af dus voor deze mannen, je zult het maar moeten doen. Rene van Puffelen gefeliciteerd met de eerste plaats. Het was bovendien leuk om weer veel bekende liefhebbers te zien en te spreken. Ik kwam zo de dag wel door. Wat mij betreft gaan we op naar de championsshow. Ik hoop dat er daar ook weer genoeg inzenders zijn!!

26-10-2013; Morgen is het SISdag. Ik heb besloten toch te gaan voor de eerste keer. Ik heb 15 canaria's ingeschreven. Voor de prijs hoef je dat niet te laten. Het is leuk om je dieren te laten keuren door een keurmeester. Natuurlijk denk je er zelf ook verstand van te hebben inmiddels.... maar ja een echte keurmeester let toch op meer dingen dan jij zelf. Bovendien heeft hij geen binding met dat beest en jij wel. Ik ben zelf geneigd om bepaalde eigenschappen over het hoofd te zien of minder belangrijk te vinden als dat mij goed uitkomt. Bijvoorbeeld als een canaria een mooie kleur heeft of bont is o.i.d. Ik ben dus benieuwd wat er allemaal zit aan canaria's en hoe de keuring uitpakt. Er zijn meer dan 475 spaanse dieren ingeschreven. Dat belooft dus wel wat. Ik hoop dat er ook veel canaria's zitten. Want daar kom ik toch voor. Dat is mijn ras. Ik heb al veel andere dieren gezien bij liefhebbers maar de canaria blijft toch verreweg mijn favoriet. Ik ben ook benieuwd wie ik daar allemaal weer ontmoet. Ik ben de laatste 2 jaar niet naar de jaarvergadering geweest en ook de laatste keer niet naar de tafeltjesavond. Vooal die laatste is toch altijd wel heel leuk. Dus...we gaan vast veel mensen her-ontmoeten. Leuk.

06-10-2013; Twee weken geleden heb ik een koppel canaria's op verzoek van een liefhebber op de Philipijnen naar hem toegestuurd. Daar hadden we al een paar maanden contact over. Nu was het zover. De dierenvlucht was geregeld en de dieren werden afgehaald door een koeriersbedrijf. Keurig netjes in een mandje met voer en water. Op woensdag opgehaald en de man heeft de dieren op zaterdag op kunnen halen in Manilla. Van daar moest hij nog bijna twee uur terug vliegen naar het vliegveld bij hem in de buurt. Nou, een hele onderneming dus. Maar ze zijn keurig netjes aangekomen en hij geniet er al volop van. Het vervoer heeft voor die liefhebber natuurlijk een paar centen gekost maar hij kan er nu wel van genieten. Ik hoop dat hij gauw mooie jonkies teelt. Hij heeft een blauwe duivin en een roodbonte doffer. Die laatste vererft rood en geelbont dus hij kan er zomaar mooie geelbonten uit telen. We zullen het wel horen. Nou, hier is de winter in aantocht he. 's avonds weer vroeg donker en dus weinig mogelijkheden om de dieren uit te laten. Soms komt er al een slechtvalk in de buurt en dan zijn de dieren in paniek. Een paar keer ontkwam er net één. Zal wel een jonge slechtvalk geweest zijn die het nog moest leren. Mazzel dus. Wel vervelend die roofvogels maar ik hoor dat er in het land steeds meer liefhebbers last van krijgen. Duiven zijn een lekker maaltje en makkelijk te pakken. En er zijn roofvogels zat. De koprui begint een beetje over te raken. Veel duiven zitten op de laatste pennen en dus vliegen ze niet zo best. Alles rammelt soms als ze de lucht in gaan. Als ze uitgeruid zijn, zien we er wel mooi uit he. Ik heb zeil laten maken voor de volieres. De meest op de wind liggende delen kan ik nu met een doorzichtig zeil afsluiten. Als het nu gaat stormen en regenen blijft de boel mooi droog en uit de wind. Vorig jaar had ik een enkele keer dat de wind verkeerd stond en dan werd het toch een beetje nat. Ik heb de volieres ook weer een keer geschilderd. Het was er afgelopen weken mooi weer voor dus dat ging prachtig. Ze zijn nu weer netjes fris donkergroen. We kunnen de winter in.

20-09-2013; al een hele tijd niets meer geschreven. Wel foto's bijgeplaatste van de jongen. De dieren zijn allemaal verschrikkelijk in de rui. Zien er niet uit nu. Als ze allemaal uitgeruid zijn zal ik ze weer eens op de foto zetten. Ik heb de afgelopen periode best wel veel dieren weg gedaan. Ook dieren waar ik voor de vakantie niet over dacht om ze op te ruimen. Ik was er opeens een beetje klaar mee. Sommige dieren zinden me al langer niet en ik heb nu gewoon een paar knopen doorgehakt. Ik ga drastisch minderen om de winter met een stuk minder dieren in te gaan. Ik ga zowieso minder broedkoppels houden. Ik had er 12 en dat worden er 8. Dat betekent dus dat er minder koppels gemaakt kunnen worden van de canaria's dus dan kunnen er daar ook nog wat van weg. Ik ben bezig de administratie van de bloedlijnen bij te werken. Dan kan ik zien wat er nog weg mag en wat er moet blijven. Sinds ik dat heb besloten voelt dat steeds beter. De jonge canaria's van dit jaar worden wel steeds mooier. Zeker als ze lekker uitgeruid zijn. Sommige zijn al behoorlijk volwassen. Toch heb ik gemerkt dat een canaria pas na ruim een jaar "volgroeid"is. Zowel doffers als duiven hebben gewoon ruim de tijd nodig om helemaal tot hun recht te komen. Ik heb wel eens piepers waarvan ik twijfel of ik ze zal houden omdat sommige raskenmerken me niet helemaal bevallen (meestal de kop/snavel) . Het gebeurt dan wel dat ik ze aanhoudt vanwege de ouders. Omdat die dan gewoon prima zijn wat die raskenmerken betreft. In de meeste gevallen krijg ik dan toch "gelijk". Hoe ouder de piepers worden hoe mooier ze toch worden. Hoe meer de koppen "gevuld" lijken te raken. En hoe meer ze op de ouders gaan lijken. Dan wordt mijn geduld toch beloond. Dat is toch wel leuk. Ik merk ook dat ik steeds minder op de kleur ga letten en meer op de raskenmerken. Vorig jaar werd op de championsshow in Nieuwegein strak gelet op de rugafdekking. Helemaal goed. Ik let daar nu zelf ook beter op. En ruim dieren op die daarin tekort komen. Showen heeft dus zeker zin. Het maakt je kritischer en dat komt de kwaliteit van de dieren ten goede. Ik zou iedereen die canaria's kweekt willen oproepen om de dieren te gaan showen om de standaard steeds beter te krijgen. Ik ga in ieder geval zelf weer deelnemen aan de championsshow in Nieuwegein en hoop op wat meer liefhebbers dan de afgelopen keer. Aan de SISdag heb ik nog niet eerder meegedaan omdat dat op zondag is. Ik vind dat niet prettig omdat ik die dag als familiedag beschouw (geen duivenzaken)waarop ik bovendien naar de kerk ga. Misschien dat ik dit jaar een poging ga doen om de dag te combineren met kerkgang en met familiebezoek in Den Haag. Ik heb wel gemerkt dat de SISdag een belangrijke graadmeter is met de canaria's. Daar zijn in ieder geval meer liefhebbers die canaria's insturen. We zullen het zien hoe t gaat lopen tegen die tijd.

06-08-2013; de vakantie is weer achter de rug. De draad weer opgepakt. De dieren zijn de vakantie goed doorgekomen. Op het ogenblik liggen er weer een aantal jongen in de schaal. Een blauwpuit, een roodbonte en een vaalbonte. De rest is nog niet te herkennen wat kleur betreft. Er ligt wel één heel kaal jong tussen en dat wordt vermoedelijk wel een gele. Ik heb dit jaar nog niet zoveel geluk gehad met de gele canaria's. Onbevruchte eieren, eieren met voldragen jongen die niet goed uitkomen en ook kleintjes die na 2 of 3 dagen het loodje leggen. Of één van de twee. Aan de andere kant is het zo dat ik al twee geelbonte heb geteeld en de derde komt er dus aan. Misschien dat de kweek na deze zomer beter gaat. Ik moet ook een aantal beesten gaan opruimen. Ik moet keuzes maken tussen enkele oudere dieren en de nieuwe jongen. Soms is dat helemaal niet zo makkelijk. Aan elk dier mankeert wel wat dus het is goed puzzelen wat ik nu precies van welk dier terug wil telen. Daarbij is kleur wel en apect maar niet meer zo belangrijk als voorheen. Ik ga toch steeds meer voor het type, de vliegcapaciteiten en de karaktereigenschappen. Als er mensen geinteresseerd zijn in wat kwaliteit betreft goede canaria's, kunnen ze gerust contact met me opnemen. Er mogen diverse dieren weg. Ik zal gauw weer foto's op de site plaatsen van de nieuwste jongen.

09-07-2013; De duiven vliegen elke avond lekker in de rondte. Ik heb er soms wel een stuk of 30 tegelijk uit. Jong spul en oudere beesten door elkaar. Er is dus altijd wat te zien als je in de tuin staat te kijken. Er slaat er altijd wel één af of komt net aan van een rondje. Sommige beesten beginnen al lekker te trekken en gaan goed op pad. De jonge doffers geef ik een eigen hok en een duif. Daarmee leren ze hokwerk. Ze zijn nog wel heel wispelturig maar dat is logisch. Met het mooie weer 's avonds vermaak ik me er uitstekend mee. Heerlijk. Er komen weer een paar jongen aan. Ik zal gauw weer foto's maken. Er ligt misschien ook weer een gele pieper. /ik kan het nog niet helemaal goed zien. Het is een hele donkergele of een rode. Dat is soms lastig te zien. Het was een heel kaal jong maar dat is geen garantie. Daar ben ik al eerder achter gekomen. Er komen binnekort ook wel weer eieren uit. Ik werk wel een beetje naar de vakantie toe. Ik koppel op dit moment geen canaria's meer. Ik probeer het zo te plannen dat mijn vakantiehulp zo min mogelijk gedoe eraan heeft. Na mijn vakantie begin ik dan wel weer opnieuw met een aantal koppels voor 1 of 2 rondjes. Dat zie ik nog wel.

26-06-2013; Ondanks het wat mindere weer gaat het toch goed met de duiven. Vooral het vliegen gaat heel goed dit seizoen. Ik heb er niet veel bij die veel op het dak blijven hangen. Vitaliteit genoeg en een aantal begint al wel heel mooi te worden als ze vel gaan laten zien. Ik heb al een paar vroege jongen apart zitten en die gaan het ook al lekker doen met een duivin. De volgende ronde jongen is ook weer aanstaande. In de komende week komen er weer een paar eieren uit als het goed is. Binnenkort nog maar eens een paar canaria's verkopen. Het begint weer een beetje vol te worden in de voliere. We zullen MP weer eens opzoeken.

Hier nog een foto van een jonge vale duivin, het eerste jong van dit jaar. Vliegt als de brandweer. Is regelmatig een half uur niet in beeld en komt dan weer eens hoog over als een streep. Een nazaat van een vale (spaanse) doffer van L.de Jager.

26-05-2013; vandaag 17 piepers op de foto gezet. Ze liggen nu allemaal lekker in de veren, dus de kleur is al redelijk goed te zien. Je kunt je in die kleur soms goed vergissen. Dan denk je dat het een lichtbruine wordt en dan kleurt het opeens door naar blauw. Of van blauw wordt het opeens pikzwart, of rood. Of deze jongen goede canaria's zijn is nog niet zo makkelijk te zeggen. Wat is goed? Dat zal voor iedereen anders zijn. Voor de tilduivenliefhebbers zal het allemaal niet zoveel uitmaken. Als de duif maar sterk is, goed vliegt en sex appeal heeft. Voor de canaria-fokker maakt het natuurlijk wel wat uit. Die wil zijn bestand verbeteren. Met kleur of met type. Hoe het ook zij; ik heb voor iedereen wat in huis. Ik heb al eens eerder wat geschreven over de prijs van een canaria. Wat moet zo'n beestje nou helemaal kosten. Ik ga dat hier nu niet herhalen maar ik wil er wil dit over kwijt. Ik ga mijn jongen niet voor een appel en een ei verkopen. En zeker niet de bonte jongen, mits het natuurlijk goede canaria's zijn. Ik heb behoorlijk wat tijd en geld geinvesteerd in het fokken van goede bonte canaria's. Dan mag de eerste de best niet verwachten dat hij een goede bonte canaria voor twee tientjes o.i.d. mee kan krijgen. Ik hoef er zeker geen geld aan te verdienen maar je kunt wel berekenen dat als je jonge duiven kweekt zoals ik dat doe met 2 flinke volieres met voedsterkoppels en een flink aantal canaria's om verschillende kleuren bont te fokken, dan kost dat een aardig centje op jaarbasis. Als ik uit zou rekenen wat elk jong mij kost, dan weet ik zeker dat ik schrik (daarom doe ik dat niet....) . En ik daag iedereen uit om zelf goed fokmateriaal bij elkaar te scharrelen en dan op flinke schaal goede canaria's te telen. Echt, dat valt nog niet zo mee. Dus; nou ja, je mag het zelf verder invullen.

Er liggen dit keer weer veelbelovende piepers bij. Ik hoop ze allemaal met een week of twee/drie te kunnen spenen en dan kan ik ze uitselecteren. Elke dag weer plezier aan de duiven. Heerlijk, dat is ook wat waard!!

12-05-2013; weer terug van een weekje vakantie. De duiven zijn goed verzorgd. Ik ben blij dat iemand in mijn buurt dat wil doen tegen een geringe vergoeding. Er liggen inmiddels een stuk of 8 kleine jongen en alweer een paar grotere. Die waren net geboren toen ik weg ging. Ik kon ze gisteren nog net ringen. Met moeite kreeg ik de ringen er nog overheen. Een beetje vocht op het pootgewricht en voorzichtig doorduwen. Gelukkig is het bot van de jongen nog erg flexibel. Er liggen op dit moment een roodbonte en een vale, een witte met misschien nog wat gele vlekjes. Dat is nog niet helemaal te zien. Na zo'n weekje weg kost het wel weer even een paar uur voordat je alles weer "onder controle"hebt. Alles weer even schoon gemaakt, de administratie op orde etc. Tenminste, bij mij gaat dat zo. Ik heb natuurlijk wel behoorlijk wat duiven zitten, dus het duurt ook wat langer. Zo in het weekend vind ik het heerlijk om een paar uurtjes rond de volieres te scharrelen, de jonge duiven uit, en dan een oudere doffer laten vliegen en vooral veel kijken naar het gedrag van de duiven in en buiten de volieres. Ik heb ook weer een paar koppels gemaakt en dat is ook weer leuk om te zien. Kortom, het is gewoon genieten van de duiven. Je hebt hier in Putten wel geen loksport, maar zonder dat is het toch ook heel erg leuk. Ik kan alle duiven liefhebbers in het land die de tilduivensport missen aanraden zo met een bepaald ras te beginnen. Of misschien wel meerdere rassen. Wat je maar leuk vindt. Ik houd het bij de canaria's. Daar heb ik mijn handen al vol aan.

29-04-2013; Weer wat foto's van jongen op de site gezet. Er zijn weer 2 nieuwe jongen in kleur bij. Momenteel liggen alle broedkoppels met eieren en met een beetje geluk komt er dus een hele zwik jongen binnen één á twee weken. We zullen zien hoe het gaat. Op dit moment zitten de beesten er goed bij. De eerste jongen vliegen al redelijk. Ik heb de oudere doffers allemaal een eigen hok in de voliere gegeven en ze maken dus nu ook hokwerk. Na een beetje trainen hebben ze dat snel door. Ze komen dan beter binnen en hebben lol in het naar huis meenemen van hun duivin. Soms zijn de duiven hen zelfs voor. Leuk om te zien hoe ze hun best doen om zo snel mogelijk binnen te zijn. Voor de voliere staat de schommel van mijn zoon. Ze vliegen soms tussen de touwen van die schommel door om z.s.m. op de plank te landen.

14-04-2013; De lente is nu echt begonnen hoor. Ik heb de laatste jongen op de site gezet. 3 mooie kleurtjes; kraaitijger, geelbont en blauwbont. In die laatste zit ook een beetje indigo in de blauwe kleur. Benieuwd hoe dat eruit ziet als het uitgeruid is. Het eerste gele jong is er dus. En het ziet er niet verkeerd uit moet ik zeggen. Er ligt nog een jong van een paar dagen en aan de kaalheid te zien is het misschien ook een gele. Dat weten we over een kleine 2 weken zeker. Dan zit de kleur er voldoende op. Ik heb divers roodbonte doffers die uit geel komen en dus ook vererven. Daarnaast een geelbonte doffer en duivin, dus de kans op geel is redelijk groot. Maar er zullen ook roodbonten komen. Die zullen de overhand hebben natuurlijk. Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen dit broedseizoen. Die bonte kleuren zijn natuurlijk wel leuk maar het moeten toch ook canaria's zijn die in principe naar de tentoonstelling moeten kunnen. Daar ga ik toch steeds meer op selecteren. En ze moeten vliegen. Aan die dakzitters heb ik niet veel. Ik hou er hooguit een paar aan voor de bijzondere kleur. En dan zet ik die weer tegen een wel goed vliegende lijn. Als dan de jongen daaruit wel goed vliegen, ruim ik de ouderen weer op. Dat is ook de reden waarom aan liefhebbers die canaria's bij me willen kopen, vraag waarvoor ze ze willen gebruiken. Een niet vliegende doffer verkopen aan een tilduivenliefhebber heeft meestal niet zoveel zin. Of hij moet er zelf mee gaan telen. Het gebeurt trouwens ook wel dat ze bij mij wel kunnen vliegen maar niet zo erg willen. Als ik ze dan verkoop hoor ik heel vaak terug dat ze bij de nieuwe eigenaar wel prima vliegen. Gelukkig maar.

31-03-2013; Het gaat vrij behoorlijk met de jongen. Er liggen er alweer een paar van een dag of 6 oud. De carroussel begint een beetje te draaien, zal ik maar zeggen. Langzaam aan zal het voorjaar toch ook wel een keer echt beginnen? Dan wordt het vast allemaal weer beter. Er liggen weer een paar mooie jongen. De eerste jongen zijn bij de ouders weg en ze zitten nu los in de tweede voliere. Ze beginnen al lekker te fladderen. Vanmiddag zat de eerste buiten op het dak van de voliere. En hij zat zo weer terug op de plank en naar binnen. Elke keer wel weer leuk om te volgen hoe die jonkies de wereld gaan verkennen. Ze worden dan met de dag brutaler en durven steeds meer. Buiten het vliegen blijft fokken van duiven het leukste wat er is. Het is elke keer weer spannend wat de natuur gaat brengen. Komt je wens uit wat betreft het gemaakte koppel?  Welke kleur wordt het? Welke raseigenschappen komen beter tot zijn recht etc?  Het kost ook allemaal best veel tijd maar ik heb nu veel gemak van mijn nieuwe volieres. De lopende banden voor de afvoer van de mest lopen prima en het schoonmaken van de broedhokken is dan ook zo gepiept. Heerlijk, ik ervaar nu ten volle het gemak van mijn investering in 2012 van tijd en geld. Ik hoop er nog heel lang van te kunnen genieten. Foto's van de nieuwste jongen volgen snel.

 indigo-bonte doffer van 2012

23-03-2013; Het is alweer even geleden dat ik wat geschreven heb. Oorzaak was onder andere dat ik lichtelijk de smoor in had de laatste weken. Er gingen wat jongen dood. Zowel direkt na het uitkomen als later. Er kwamen eieren niet uit, wel voldragen jongen erin maar gewoon niet uitkomen. En ik had een paar duiven die niet helemaal fit waren. Dat laatste is gelukkig weer goed nu. Ik ergerde me bovendien aan een paar broedkoppels die alleen bepaalde zaden van het voer vreten en de rest verder gewoon laten liggen. De jongen worden soms slecht gevoerd en dat gekoppeld aan wat ik net schreef gaf me een onbehaaglijk gevoel (ik zal het netjes zeggen). Het weer helpt ook weer niet mee natuurlijk.....!! wat een drama zeg met die kou. Nou ja, we houden de moed er wel in hoor. Ik heb inmiddels wel een paar grote jongen. Vandaag zijn er ook weer een paar geboren, dus ik hoop dat die het wel gaan redden. De komende dagen staan er nog meer eieren op uitkomen. Ik heb vandaag de volieres met een paar stoffen schermen afgeschermd tegen de wind. Daar gebruik ik zijkanten van een partytent voor. Dat werkt heel goed. Scheelt echt een jas. Ik had van de week trouwens nog wel een aardigheidje. Bij een broedkoppel lag één jong van drie eieren. (Ik leg er soms wel eens drie onder). De twee andere eieren waren helaas niet goed uitgekomen. Eén wel een stukkie maar die had het dus niet gered en de ander was alleen aangepikt. Balen natuurlijk. Ik zie dat doordeweeks meestal pas 's avonds in het donker als ik ze aan t voeren ben. Dan is het meestal wel te laat. Nou ja, ik was wel blij dat één het in ieder geval gered had. En had was een helemaal kaal jong (dacht ik) Dus het kon wel eens een geelbonte zijn....?? Een paar dagen dusrfde ik niet zo goed te kijken met die kou. Wel even of het jong nog leefde maar verder niet. Om zo min mogelijk te verstoren. Maar woensdag heb ik overdag eens beter gekeken. Het jong lag er blakend van gezondheid bij. Maar.....het had wel een hele lange snavel voor een canaria...... Een postduivenjong van het broedkoppel dus. Foutje bedankt. Dat is de eerste keer dat me dat gebeurd in 8 jaar. Ik baalde maar moest er ook wel weer om lachen. Wat een oliebol!!

03-03-2013; Gistermorgen kwam ik in de broedvoliere en helaas lag er een groot jong dood naast een nestschaal. Het beestje was al een stuk kleiner dan zijn maatje. Het werd niet zo goed gevoerd maar had wel telkens voer in de krop. Doordat het uit het nest is gevallen (waarschijnlijk bij het bedelen om voedsel) en het die nacht koud was geweest, heeft het 't niet overleefd. Jammer, want het zat al in de veren en het zou een valle geworden zijn. Zijn grotere broer/zus maakt het gelukkig wel goed. Vorige week waren er al wat kleine jonkies dood gegaan dus van de eerst ronde van 10 bevruchte eieren zijn er nu nog maar 4 jongen over. Dat valt dus wat tegen. Inmiddel zijn er ook weer nieuwe jongen geboren. Benieuwd hoe dat gaat lopen. Er liggen ook nog 2 jongen die een kleine week oud zijn. Dat zouden wel eens geelbonte kunnen zijn aan de nestharen te zien. Of liever; het ontbreken van nestharen/veren. Gistermiddag net kunnen verijdelen dat een roofvogel een doffer uit de lucht greep. Net op het moment dat hij wilde toeslaan gaf ik een keiharde gil en hij schrok zo dat hij schrok en zijn aanval stopte. De doffers die ik uit had gingen als een speer hoog vliegen. Twee van hen zag ik als stippies verdwijnen uit de buurt. 's Avonds in de schemer was één van hen terug. De ander niet meer gezien. Vanmiddag omstreeks 12.00 uur zag ik hem weer overkomen en inmiddels zit hij weer gezond en wel in zijn hok. Gelukkie dus. Het is deze periode wel raak met de roofvogels. Er zitten dus duidelijk een paar slechtvalken in de buurt. We wachten maar af dat ze weer doortrekken en elders voedsel gaan zoeken. Ik heb ook alweer nieuwe koppels gemaakt en ben in afwachting van nieuwe eieren. Laat de lente maar beginnen!!

22-02-2013; goed nieuws en slecht nieuws. De meeste eieren die uit moesten komen zijn uitgekomen. Bovendien zijn de eieren van de tweede ronde allemaal bevrucht. Eén jonkie heb ik zelf een beetje moeten helpen om de schaal helemaal rondom te kraken. Meestal is dat geen goed teken. Zo ook nu. Na één dag was het jong toch dood in de schaal. Een andere koppel had 2 jongen waarvan er vanmorgen één plat gedrukt in de schaal lag. Steenkoud en stijf. Misschien net effe teveel kou gepakt of ook een zwak jong? De natuur doet haar werk..... Voor de rest mag ik dus niet mopperen. Ik hoop dat de kou gauw over is. Gisteren canaria's op MP gezet. Vanavond worden de eerste gehaald. Ik heb gewoon nog teveel beesten en heb daarom maar weer wat geselecteerd. Keuzes maken he...... soms heel moeilijk. Maar goed, het mot!! Anders zit ik bij de eerste de beste jongen helemaal overvol. En ik wil toch ook eerst even goed kijken wat er voor nieuws in huis komt. "Elk nadeel heb ze voordeel"

16-02-2013; vandaag zijn de eerste 2 jongen geboren. Een dag eerder dan ik had verwacht. Het is een jong koppel postduiven waar ze onder liggen. We zullen dus direct gaan beleven of dit koppel een paar jonkies groot kan brengen. Ik heb diverse koppels jonge postduiven, dus dat wordt nog wel even afwachten of dat allemaal goed komt. In de komende week moeten er dan nog 8 eieren uitkomen. Van de 4 nieuwe eieren waarvan ik nog niet wist of ze bevrucht waren, heb ik ook gezien dat ze bevrucht zijn. Helemaal super dus. Dat geeft de burger moed. Ik hoorde wel dat het weer kouder gaat worden. Dat is wat minder leuk. Hopelijk niet té koud.

08-02-2013; vanavond de eerste 12 eieren geschouwd. Tien ervan zijn bevrucht dus dat is helemaal prima. Daar ben ik erg tevreden mee. En dat voor het begin van het seizoen!! Er liggen nog 2 x 2 eieren die nog maar 2 dagen liggen dus dat duurt nog een paar dagen voordat dat duidelijk wordt. Stel je voor dat die ook bevrucht zijn.....  Ik heb  inmiddels ook weer 4 nieuwe koppels canaria's gemaakt. Dat aantal broedkoppels heb ik nog ter beschikking. Vorige week nog een paar canaria's verkocht aan een liefhebber. Dat bracht weer een beetje ruimte in de volieres. Dat is wel goed want ik heb nog steeds behoorlijk wat dieren. Zodra er dit jaar wat meer jongen gaan komen, zal ik toch ook weer flink moeten ruimen. Goed selecteren dus. Dat zien we dan wel weer. Nu genieten we van de eerste broedperiode. Op naar de eerste jongen van 2013.

 Blauwpuit doffer van tweede helft 2012.

31-01-2013; De eieren beginnen lekker te komen. Al 6 koppels canaria's met eieren. En bij de broedkoppels gaat het ook zo lekker door. Dat valt allemaal mooi samen. Dat valt me erg mee want zeker in het begin van het jaar is het allemaal nog niet zo zeker dat de koppels een dag of 10 na het koppelen eieren gaan leggen. Dat valt dit keer dus erg mee. Nu maar afwachten hoe het met de bevruchting zit. Over een kleine week weten we meer. Het is toch ook weer best spannend zo aan het begin van het seizoen. Elke dag even de broedschalen checken of er weer eieren bij zijn gekomen. De eieren van de canaria's haal ik direct weg en ik merk ze met een potlood. Het koppelnummer en de datum erop en dan rechtop met de punt naar beneden in een eierrek met wat schelpenzand erin. Zo recht mogelijk. Dan kun je zo tot maximaal 10 dagen goed houden. Ik deed dat eerst anders, legde ze gewoon neer en draaide ze elke dag om. Dat ben ik vorig jaar anders gaan doen. Dat omdraaien beviel me niks. Ik ben beter tevreden over deze manier. Als de eieren van de canaria's en de broedkoppels mooi op elkaar aansluiten, hoeven de eieren niet lang in opslag te blijven. Dan gaat het helemaal goed. Ik ben benieuwd of we nog een keer vorst krijgen dit voorjaar? Voor mij hoeft het niet.

Als afsluiter dit keer een foto van een jonge roodbonte doffer van 2012. Gewoon omdat ik hem mooi vind.

27-01-2013; Vandaag voor het eerst sinds de vorstperiode de duiven weer eens uit gehad. Vanmiddag was het op een gegeven moment best lekker weer. Enkele dieren waren eerst wat stram, maar na een poosje kwamen ze wel weer lekker los. Ik heb met name de doffers uit gehad. Om ze wat sneller binnen te krijgen heb ik een paar jonge duivinnen gebruikt. Die doen het lekker bij alle doffers en ze zijn daar gek op. Ik hoop dat het niet snel weer zo koud wordt. Gisteren het eerste canaria-ei uit de schaal gehaald. Twee dagen eerder dan verwacht. Ik ben benieuwd hoe de andere koppels gaan leggen. Sommige zijn al wel broeds. Ik laat de verlichting in de volieres vanaf 's morgens 06.00 uur aan staan tot 's avonds een uur of negen. Dan hebben ze een lekker lange dag en dat bevorderd het leggen van eieren. Bij de broedkoppels zie ik ook al duivinnen die richting eieren leggen gaan. Een paar warmere dagen zal wel helpen denk ik.

23-01-2013; Ik heb het afgelopen weekend de eerste koppels gemaakt bij de canaria's, in totaal negen koppels. Sommige koppels kwamen met wat moeite tot stand. Ik heb een paar (oudere) doffers die moeite hebben met een iets tegenkoerende duivin. Bij het eerstedebeste koertje gaan ze volledig in de aanval en is het ook niet meer zo makkelijk goed te krijgen. Als wildemannen gaan ze soms te keer en soms lijkt het alsof ze de duivin willen slopen. Met een beetje hulp lukt het dan wel om er soms nog wat te maken. Ik laat ze dan ook wel eens los in de voliere met zijn  tweetjes. Dat helpt ook wel alleen duurt het dan langer. De vorst mag wat mij betreft gauw ophouden. Wie weet, komen er dan snel eieren. Ik ben benieuwd. Ik hoop dat de sneeuw gauw gesmolten is na het a.s. weekend. Dan kan ik de dieren ook weer uitlaten. Met het weer van de afgelopen weken laat ik ze in ieder geval niet naar buiten. Ik heb mijn volieres wel "dicht gemaakt". Een buurman had nog zijwanden over van een partytent met klittenband-lussen aan boven en zijkanten. Groen/wit gestreept en nog goed aan de maat ook. Precies 3 meter. De voorkant van de kleine voliere heb ik zo in 1 keer afgedekt. Het zijl zit vast met een paar schroeven waaraan ik de klittenband heb vastgemaakt. Zit helemaal toppie. Scheelt een jas als de wind uit de volieres weg is. Ik haal elke avond de waterbakken uit de volieres en uit de losse hokken. 's Morgens vroeg zet ik de waterbakkies per hok er dan weer in terug. Dat werkt het snelst, ben ik achter gekomen. Dat gaat goed tot nu toe. Maar ik zal blij zijn als dat vorst-gedoe achter de rug is. Op naar de zomer!!!

 

Ik heb besloten op deze blz. ook wat foto's toe te voegen voor de afwisseling. Zie ook hieronder. Ik maak regelmatig foto's en deze van mijn roodbonte doffer vond ik wel erg mooi. Het is een mooie dieprode jonge doffer die het goed doet. Helaas heeft hij een nestpoot, anders had ik hem op de championsshow gezet. Ik ben ervan overtuigd dat hij dan hoog had gescoord (met 2 goede poten), een goede rugafdekking en een mooie ronde kop.

20-01-2013; Zo, de championshow is achter de rug. Zoals gezegd had ik 10 canaria's ingestuurd. Jammer was dat er maar één andere inschrijver was. Maar goed, het is wel leuk dat je duiven worden beoordeeld. Ik was wel tevreden met de scores. 4 x 94 punten, 5 x 95 punten en 1 x 96 punten. Een jonge zwartbonte doffer (eigenlijk een AOC, het is een nak met een enkele zwarte veer op één schild) werd als beste beoordeeld. Dat had ik op zich niet verwacht. Ik vond hem wel heel mooi maar had verwacht dat andere dieren hoger zouden scoren. Er werd door deze keurmeester erg gelet op rugafdekking/staart. En dat heeft deze jonge doffer wel heel goed (F)Een paar andere canaria's van mij hebben dat iets minder. Niet dramatisch maar inderdaad wat minder. Opvallend vond ik ook dat er door de keurmeester streng werd gelet op een ronde kop. Iets platte kop van boven werd als minder beoordeeld.

Hier een plaatje van de winnaar met 96 pt.

 

 

Nog een paar foto's van mijn  geshowde canaria's

 

blauwbonte jonge doffer; 95 punten

 

indigo-bonte jonge doffer; 95 punten

Verder kregen een blauwgebande, een bruintijger en een donkere blauwkras duivin ook 95 punten . Foto's van deze duivinnen bij "duivinnen "op de site.  En de bruintijger duivin staat op de homepage.

94 punten kregen een kras en een witte doffer (zie foto's bij "doffers" op de site) en 2 askleur duivinnen,  moeder en dochter.  Deze dieren werden alle minder beoordeeld vanwege een te weinig ronde kop en/of matige rugafdekking. 

Hier de askleur duivin van 2011; 94 punten.

Ik hoop dat er volgend jaar meer liefhebbers in gaan sturen op deze mooie show. De SIS was ook weer goed vertegenwoordigd met een prachtige stand. Het aantal inzenders van spaanse dieren valt helemaal erg tegen. Dat is jammer en ik vind eigenlijk dat dat eens een keer de goede kant op zou moeten gaan. Kom op, mannen van de SIS en andere duivenverenigingen, laat zien wat je in huis heb en doe mee.

laatste nieuws 2013

 

06-01-2013; Het eerste laatste nieuws van 2013 is voor vandaag, zondag 6 januari. In Putten was het redelijk weer. Geen regen, wel wat somber maar toch goed weer om de duiven uit te laten. Ik heb wat jonge doffers gekoppeld en ze een eigen hok gegeven van waaruit ze vliegen. Op deze manier laat ik ze iets meer als tilduif vliegen. Ik denk dat ze dan na een poosje beter hun hokwerk gaan maken. Dat weet ik wel zeker trouwens. Zo moet toch elke jonge doffer het leren? Het is bovendien wel leuk om zo'n jong koppel lekker tekeer te zien gaan in de lucht. De doffer doen hun best om vóór te blijven vliegen maar de duivinnen vliegen meestal wat sneller. Als de doffer zich wat opblazen gaan ze nog langzamer dus dat wordt dan zo snel mogelijk wegdraaien om vóór te blijven. Je ziet dan ook direct het temperament in de lucht. Bepaalde duivinnen kiezen echt het eigen pad, anderen volgen de doffers veel sneller. Ik heb een paar hele snelle en mooie roeks duivinnen. Altijd voor de doffer terug en overal rap mee. Het zijn nazaten van een spaanse roeks doffer die helaas vorig jaar is dood gegaan. Ze hebben dat sleperige in zich. Ze vliegen of ze aan het roeien zijn. kop diep weggedoken tussen de vleugels en een zware slag alsof ze de vlinderslag aan het doen zijn. Ik weet dat roek geen sexy kleur is onder de tilduivenmannen maar wat ik wel zie is dat alle, maar dan ook alle doffers voor deze roeks duivinnen in zwijm vallen. Ze zijn er stuk voor stuk gek op. Maakt niet uit welke het is, als er een roeks duivin naar buiten gaat, breken de doffers hun benen om erbij te komen. Heel bijzonder vind ik dat. Het zijn bovendien geweldige rustige duivinnen in de omgang. Ze zijn kuikenmak ( op z'n Haags) en het zijn plaatjes om te zien. Vind ik, hahahaha. Ik ga ze over twee weken showen, dus dan weten we of ik dat goed zie. De jonge doffers ontwikkelen zich geweldig goed. Ik heb een paar roodbonte geteeld die prachtig zijn. Ze komen nog bepaalde kenmerken te kort voor de show maar voor het vliegen zijn ze machtig. Ik was niet zo'n rood-fan maar begin toch langzamerhand te wennen aan deze kleur. Voor de show hebben ze nog iets te weinig kopvulling en een enkeleing is iets te lang in het lijf. Daar gaan we aan werken. Ik heb alle jonge roodbonte doffers op één na aangehouden omdat ze allemaal geel vererven. Ik heb een paar gele duivinnen dus ik hoop dat er dit jaar weer een paar gele jongen gaan komen. Ik heb me nog maar weer eens verdiept in de verervingstheorie. Dat doe ik wel vaker maar bepaalde kennis zakt wel eens een beetje weg. Zal de leeftijd wel zijn. Voor het aanstaande broedseizoen heb ik lijsten gemaakt met mijn doffers en duivinnen. Dat doe ik elk jaar aan het einde. Ik maak ook overzichten van de geslachtslijnen. Zo weet ik precies welke duiven verwant zijn aan elkaar. Ik kan dus ook precies zien welke dieren ik wil aanhouden vanwege de raskenmerken of kleuren van de ouders of grootouders. Per doffer heb ik voor dit jaar een aantal duivinnen geselecteerd waaraan ik die doffer wil koppelen. Daaruit selecteer ik dan weer die koppels die ik het meest prioriteit geef. Dat overzicht hou ik het hele seizoen bij de hand. Regelmatig veranderen de inzichten dus dan pas ik het overzicht weer aan. Nou, dat maakt het houden van duiven voor mij leuk in elke tijd van het seizoen. Ik ben volop aan het prakkizeren over de beste broedresultaten. Omdat ik lang in de trein zit voor mijn werk, heb ik kopieen van de overzichten in mijn tas. Tijdens de lange reistijd mijmer ik dan wel eens weg bij mijn canaria's. Heerlijk. Maar eerst; op naar de championsshow, 17 t/m 19 januari in Nieuwegein. Ik ga 10 canaria's showen en ben heel benieuwd hoe ze worden gewaardeerd. Als dat achter de rug is, ga ik koppels maken, denk ik.

Maak jouw eigen website met JouwWeb