31 december 2015; Afgelopen week liet ik 's middag weer wat jonge duiven uit. Het waren een paar mooie dagen en ik had vrij tussen kerst en oud en nieuw. Wel het risico van de valken in de buurt!! maar dat ging de laatste dagen wel goed. Maar helaas ging het nu weer eens mis. Op zeker moment een hoop kraaien met een hoop herrie in de lucht. Een paar jongen speerden de voliere in. Eentje nam het rit aan. Op dat moment was er nog niks te zien maar aan het vlieggedrag kon je wel zien dat de valk in de buurt was. En ja hoor, 20 seconden later komt op 150 meter afstand een valk met mijn jonge duivin in zijn poten voorbij vliegen. Triest einde van dit beestje. Gelukkig was het niet moeders mooiste maar ja, het blijft buitengewoon triest met die valken in de buurt. Nog eens 20 seconden later kwam een tweede valk voorbij geschoten. Ik heb daarom besloten de duiven voorlopig niet meer uit te laten. Triest maar waar. Ik heb namelijk nog een paar late jongen die nog niet echt veel gevlogen hebben. Nou ja, in het nieuwe jaar maar weer eens wat uitproberen. Ik ben trouwens al een paar weken geleden met koppelen gestart. Ik dacht wat kan mij het ook schelen, het is zulk zacht weer.... en de duiven zitten er goed bij. Ik heb inmiddels 8 voedsterkoppels en dus 8 koppels canaria's gemaakt. Ik had op zeker moment 11 eieren hiervan (1 koppel legde niet en drie koppels legden maar 1 ei) en die waren allemaal bevrucht,   Dus 100 % score voor de gelegde eieren. En dat is wat mij betreft voor dit moment  zeer hoopvol. De duiven die geen tweede ei legden waren alle jonge duivinnen. De voedster liggen lekker te broeden en ik hoop dat half januari de eerste jongen geboren worden. We zullen het zien! In de tussentijd ben ik aan het selecteren voor de championshow. Ik ga een aantal jonge en oudere dieren insturen. Ik hoop dat er wat meer liefhebbers gaan insturen. De SIS heeft een goede actie gedaan om het inschrijfgeld iets naar beneden te brengen. Het is inderdaad een dure show maar ja het is dan ook wel de moeite waard om allemaal eens te bekijken. Ondertussen kijk ik uit naar 2016. Ik ben heel benieuwd hoe dat weer gaat zijn. Happy New Year!

17 december 2015. ik heb de laatste tijd flink wat dieren verkocht maar ook weer nieuwe dieren gekocht. Er kwamen bij liefhebbers diverse goede dieren te koop. Sommigen zijn gestopt met de liefhebberij, andere selecteerden voor het nieuwe seizoen. Dat doe ik natuurlijk ook. Ik ben de afgelopen jaren bezig geweest om kwalitatief goede bonte canaria's te fokken. Dat bonte zit er nu hier en daar wel goed in. Maar dat is wel ten koste gegaan van de kwaliteit. Dat merk je het meest aan de ogen, de kop, de snavelinzet etc. De beste canaria's zitten toch in de klassieke effen kleuren, blauw, zwart en kras. Omdat ik me richtte op bonte dieren, heb ik veel kwalitatief goede tot zeer goede effen dieren weg gedaan. Door nu weer wat goede effen dieren terug te kopen probeer ik in ieder geval weer de kwaliteit terug te krijgen bij de bonte dieren. Er zijn liefhebbers die zeggen dat dat niet gaan lukken omdat telkens die (mindere) kwaliteit terug komt, maar ik ben daar niet van overtuigd. Ik denk dat er ook een zekere geluksfactor bij komt kijken. uit een mindere kwaliteit bonte x een uitstekende kwaliteit effen kan zowel een goede als slechte bonte vallen of een goede of slechte effen. Hoe dan ook, ik ga gewoon mijn eigen weggetje. Ik heb er schik in en of het nu lukt of niet, dat zie ik dan wel weer. 

Mijn duiven zitten er op het moment trouwens heel goed bij. Daar ben ik tevreden over. Ik heb dan ook zeer goede hoop dat ik een goed kweekseizoen tegemoet ga. Sterker nog, ik heb al een aantal koppels gemaakt. een beetje om te proberen ook. Ik had na de zomer een stel jonge posten gekocht en die hebben heerlijk gevlogen. Nu zitten ze in de broedvoliere en heb ik ze gekoppeld. Ze maken een prima indruk. En dat geldt ook voor de canaria's. 

5 oktober 2015; Ik heb gisteren nieuwe foto's genomen van de nieuwste jongen en de al oudere jongen van dit jaar. Van de nieuwste jongen zijn er best een paar mooie bij. In ieder geval wat kleur betreft. Nu nog afwachten wat hun type en verdere raskenmerken zijn. Een paar zien er hoopvol uit. Ik heb na de zomervakantie nog 2 rondjes eieren gedaan en daar zijn dus nog een paar aardige jongen uit gevallen. Ik heb nu bijna alles ontkoppeld. Ze zijn nu allemaal lekker aan t ruien. De donkere dagen komen eraan, dus dat wordt weer weinig uitlaten van de duiven. De afgelopen dagen was het schitterend weer en ze hebben dus lekker gevlogen, zo goed als dat gaat met de rui. Regelmatig scheert er een roofvogel voorbij maar ik heb de laatste weken mazzel gehad dat er geen één is gepakt. Ik heb dit seizoen wel gemerkt dat, anders dan anders,  de slechtvalk en havik er de hele zomer zijn geweest. Normaal trekken die in het voorjaar weg. Ik vrees dat ik nest blijvers in de buurt heb gehouden. Ik word er een beetje paranoia van. Je staat/zit niet op je gemak in de tuin al je beestjes aan het vliegen zijn. Een paar gele duivinnen durf ik niet uit te laten. Ik heb er nu een paar die behoorlijk goed zijn wat raskenmerken betreft en dat wil ik niet laten vergallen door de roofvogel. Ik ben geen Febo!!

Binnenkort is het SISdag. Ik weet nog niet of ik in ga sturen en er naar toe ga. Ik moet eerst even kijken of er wel kwaliteit genoeg is om te showen. Ik heb dat al eerder gezegd in deze nieuwsbrieven; de bonte dieren hebben snel vooral oogafwijkingen (lekoog/dwarreloog etc.)waardoor je ze niet kunt showen. Ze zien er soms prachtig uit maar zullen daardoor geen potten breken bij de keuring. Hoe dan ook, ik geniet van de canaria's, ook al zijn ze niet allemaal 100 % 

16 augustus 2015; Er is nog 1 jonge canaria geboren. Een krasbont. Wel een mooi kleurtje zoals die nu is. Of dat zo blijft? Ik ben een weekje op vakantie geweest. Er zijn in de tussentijd 3 jonge canaria's geboren. Van een paar eieren waren de schalen wel aangepikt maar het jong bleef dood in het ei. Dat gebeurt wel eens vaker. Als je dan thuis bent kun je soms nog wel een een beetje helpen. Dan is er soms nog wel iets te redden. Dat ging natuurlijk nu niet.  Van de drie jongen die er wel goed uit gekomen zijn is er één kaal dus misschien wel geel. Spannend. Voor de rest ziet alles er redelijk uit. Ik hoop dat de drie jongen goed gevoerd gaan worden. Er liggen er 2 onder canaria's. Afwachten hoe dat gaat. 

29-07-2015; ik heb vandaag wat nieuwe foto's genomen van de jonge duiven van dit jaar. Ik heb direct de blz. met de foto's van de jongen 2015 aangevuld. Er stond nog niet zoveel op he!! Nu is het weer aardig gevuld. Het gele jong hiernaast is een duivin. Het is de laatste gele van de drie van dit jaar. Er zit een echte mooie kop op zoals je kunt zien. En ze begint ook heel mooi op te kleuren. Veelbelovende duivin. Ik durf haar alleen niet elke dag uit te laten!! Dat geldt ook voor de 2 andere gelen. Een beetje voorzichtig mee zijn, had ik zo gedacht. Ze vliegen wel als de brandweer. Voor de rest gaat het wel met de duiven. Van de koppels canaria's die ik in de broed heb gedaan hebben de meeste eieren en ze zijn nog aardig goed bezet ook. We zien wel wat het wordt met de kweek. Ik ga binnenkort op vakantie en dan komen de eieren uit. Wat niet weet, wat niet deert. We houden hoop! 

 

12-07-2015; Bijpraten na lange tijd; rondom de meivakantie waren er een aantal jongen geboren. Daarvan gingen er weer teveel dood. Ik heb toen besloten te stoppen met fokken en alle koppels voedsterduiven waarvan de jongen niet werden groot gebracht op te ruimen. Alle dieren die niet helemaal oke zijn ruim ik sindsdien op. Ik weet niet wat er precies mis is maar ik ben het helemaal zat. Voordat ik verder ga fokken wil ik weten of mijn dieren gezond zijn.  Op dit moment gaat het vrij goed met alle duiven.

De afgelopen weken heb ik weer veel last van de roofvogel gehad. Ik ben vanaf eind vorig jaar inmiddels 7 duiven kwijt geraakt. Waarvan 2 geelbonte duivinnen, dus dat schiet lekker op. De laatste die ik kwijt raakte was het kras jong dat hieronder op de foto staat. Dat begon net te tonen en vel te krijgen. Een plaatje van een duivin die het zeker goed gedaan had op de tentoonstelling. Bovendien een super tamme duivin in de omgang. Weg, opgevreten door zo'n K.-valk. Het is om doodziek van te worden. Ik heb gewoon twee vijanden bij deze prachtige hobby; de gezondheid van de dieren en als ze dan volwassen worden komt de roofvogel even langs. Ik heb de afgelopen tijd een paar maal op het punt gestaan er helemaal mee te stoppen. Zo is er echt geen lol meer aan. 

Er is een klein lichtpuntje; van de paar jongen die ik gefokt heb zijn er 3 geel. En nog niet verkeerd ook qua type en bouw. Dat geeft de burger weer moed. Alhoewel.... ik stond in de tuin en hoorde opeens snel suizend geluid boven mijn  kop (van een roofvogel). Ik  zag even verderop  alleen nog drie staartveren als een helikopter naar beneden komen net buiten de huizenrij waar ik woon. Even gecheckt op straat en ze waren van één van mijn jonge gele duivinnen. Die was dus mooi de Sjaak.... ggggggrrrrmmmbbblll. De volgende morgen maakte mijn  zoon me wakker. Pappa er zit een duif op je hok!! Daar zat mijn jonge gele duif met een halve staart, joepie de poepie wat een mazzel. Gauw binnen gelaten. Bij controle bleek haar krop aan de rechterzijde helemaal open te liggen. Gauw naar de dierenarts en die heeft haar krop dichtgenaaid. Na 2 weken was ze weer in orde. Mijn duiven maar weer een paar weken binnen gehouden.... En als ik ze nu uitlaat, sta ik paranoia in de lucht te kijken of er geen roofvogel voorbij komt scheuren...... Paniek als er een zooitje kraaien al schreeuwend in de lucht ruzie maken. Welke is er nu weer gepakt???  BAH. 

Nou, dan weten jullie waarom ik moeite heb om deze website bij te houden. De lol is er ver af. Ik hoop toch op betere tijden. Als ik dan weer naar sommige dieren kijk en zie hoe mooi ze worden en hoe prettig ze in de omgang zijn, dan smelt je hart toch weer, ook al kun je ze maar beperkt uitlaten. Ik zal gauw foto's plaatsen van de nieuwe jongen. Hieronder één van de drie gelen. 

 

 

jonge gele doffer. 

27-04-2015; Van de vier jongen van vorige keer zijn er helaas dus toch 3 dood gegaan. De laatste die overgebleven is, is nu al bijna zover dat hij zelf eet.  Dat is een rode canaria. Een jong van mijn roodzilver duivin en een jonge roodbonte doffer. Jammer dat de andere drie het niet gered hebben. Vorige week ook weer een canaria aan de roofvogel verspeeld. Mijn naks doffer, helaas had ik nog geen bevruchtte eieren van hem liggen. Dus weer een oude lijn naar zijn voorgeslacht doorgeknipt. Echt waardeloos. Vorig jaar heb ik hem niet zo gebruikt maar dit jaar had ik grote plannen met hem. Dat gaat hem dus niet worden. Gelukkig heb ik nog wel enkele eerdere nazaten van deze lijn die het nu moeten doen. Ik laat de duiven nog maar een paar weken binnen. Dat doe ik natuurlijk niet met de grotere jongen. Die fladderen al aardig om het hok. De jonge postduif gaat al het verste op pad. De andere volgen. Er zijn ook weer 7 nieuwe canaria's geboren. Dat lijkt goed te gaan. De oudste ervan zal ik vandaag of morgen gaan ringen. Benieuwd wat de kleuren worden. Als dat goed gaat geeft dat de burger weer moed.

kras jong van 5 weken oud.

 

19 april 2015; Op dit moment heb ik 3 jonge canaria's die ik apart gezet heb. Ik heb ook een jonge postduif gekweekt. Dat doe ik een enkele keer om samen met de canaria's op te laten groeien. Die vliegen lekker en nemen de canaria's mee. Twee van de drie canaria's zijn geel. Dat is niet verkeerd natuurlijk. De foto's staan op deze website bij de jongen. Ik heb een paar weken geleden de hele site bijgewerkt met actuele foto's van de canaria's. Het mooie weer geeft me ook weer een beetje zin in de duiven. Ik heb onlangs een paar knopen door gehakt. Ik heb een aantal dieren laten inslapen omdat ik ze niet vertrouwde. Ze zaten er al ruime tijd niet topfit bij. Dan weer in elkaar zitten, dan weer goed en vlak daarna weer niet fit. Ik heb gekuurd en uiteindelijk werkte dat ook niet optimaal. Opruimen dus. Jammer maar helaas. Het voelde wel als een bevrijding. Ik hoop dat dat helpt om weer plezier in de hobby te krijgen. Dat het nog allemaal niet van een leien dakje gaat bewees afgelopen week wel weer. Ik had vier kleine jongen in de schalen liggen. Er lag ook weer een kale bij. Maar helaas redden twee ervan het niet. De groei bleef achter en de kou deed de rest. Als de jonge rond de 10 dagen zijn moeten ze zichzelf voor een deel van de dag warm kunnen houden. De ouders gaan dan weer aan nieuw legsel werken en zitten niet de hele dag boven de jongen. Dat werd 2 van hen fataal. Het was 's nachts best koud ondanks het mooie weer overdag. Van de twee die nog over zijn wordt er één rood. De ander donker gekleurd. Ik moet trouwens nog zien of deze het wel red. Volgens mij blijft ook hier de groei achter. Afwachten maar.

Er liggen inmiddels ook weer een stuk of 5 voedsterkoppels met bevruchte eieren.

geel jong van 5 weken oud

 

29 maart 2015;

Vandaag foto's genomen van diverse jonge doffers en duivinnen van vorig jaar en van de jongen van 2015. De oudste is al mooi geel aan het kleuren. De tweede is nog niet helemaal duidelijk wat het gaat worden. Ik denk zelf dat het toch rood wordt. De derde wordt meer bruin dan rood. We zullen zien hoe dat verder opkleurt. En of het allemaal goed blijft gaan. Ze worden goed gevoerd. Op dit monent nog 5 bevruchte eieren liggen. Gisteren een kapot ei moeten ruimen helaas. Komende week verwacht ik van 6 koppels eieren. Elke avond eieren rapen dus. spannend of het allemaal gaat matchen met de voedsters.

Op de foto een jonge roodbonte doffer van vorig jaar. 

 

25 maart 2015;

De winter is wat mij betreft voorbij. Ik heb de afgelopen maanden in een duivendip gezeten zoals jullie wel gemerkt hebben. Dat had diverse oorzaken waar ik hier niet verder over zal uitwijden. Ik ben ook weer een paar canaria's kwijt geraakt aan de roofvogel. Ik heb ze daarom op zeker moment niet meer uitgelaten. Afgelopen week liet er weer één een keer vliegen en nog geen 5 minuten later zat er al een valk in zijn staart. Door een harde brul te geven, schrok de jager en ontsnapte mijn canaria aan een wisse dood. De voliere gaat dus nog even op slot.

Ik ben met de fokkerij begonnen. Mijn eerste rondje heb ik een paar koppels geprobeerd. Ik heb nieuwe voedsterkoppels dus dat moest nog even wennen allemaal. Ik had op zeker moment 7 eieren liggen en er zijn er 4 uitgekomen. Eén postduif en drie canaria's. De oudste is zelfs geel. De andere twee waren ook kaal bij de geboorte maar ik weet nog niet of ze ook geel worden. Rood kan ook zomaar. Het oudste jong is nu een kleine 14 dagen oud en begint goed in de veren te komen. Ik zal gauw foto's maken. Ik moet ook nog de jonge doffers en duivinnen van vorig jaar in de fotogalerie van deze site opnemen. Nog veel te doen!!

Daarna heb ik een tweede (echte) ronde gekoppeld. Helaas legden nog niet alle canaria duivinnen al eieren. Dus bleven een paar voedsters zonder eieren. Die zijn nu weer voor de derde rond ingezet.

Ik kwam er wel achter dat ik inmiddels vrijwel alleen maar bonte canaria's heb en dat geeft toch wel wat problemen met de ogen. Lekogen en dwarrelogen zijn daar het gevolg van. Ik moet daarom op zoek naar een paar goede dieren met effen kleur. Als iemand wat voor me weet??

Veel plezier allemaal met fokken en/of vliegen met de duiven. Tot de volgende keer.

Maak jouw eigen website met JouwWeb